Zdravje
9169 ogledov

Zamašena lojnica: kdaj jo odstranijo v breme zavarovanja?

Zamašena lojnica Profimedia
Spremembo je treba najprej opredeliti, da ne bi prišlo do zamenjave s katero od nevarnih, rakavih kožnih sprememb.

Na naše uredništvo se je obrnila bralka, ker ima njen soprog na hrbtu kot lešnik veliko zamašeno lojnico. Ta se mu je že dvakrat vnela in je potreboval antibiotično zdravljenje, ni pa prejel napotnice za odstranitev moteče tvorbe. Poslala je tudi fotografijo spodaj. "Zdravnik na urgenci mu je svetoval, naj tvorbo po končanem antibiotičnem zdravljenju kirurško odstrani. Na ta način naj bi preprečil vnovično vnetje. Zanima me, ali odstranitev krije zavarovanje, ali se mora prijaviti na samoplačniški poseg?" se sprašuje. 

Zamašena lojnica | Avtor: bralka bralka
Za odgovor smo se najprej obrnili na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). "Vaši bralki svetujemo, da se obrne na svojega družinskega zdravnika, ki bo na podlagi pregleda pacienta presodil, ali je smiselno, da mu izda napotnico za pregled in zdravljenje pri splošnem kirurgu. Splošni kirurg se lahko na podlagi strokovno-medicinske presoje odloči za ambulantni poseg v breme zdravstvenega zavarovanja," so nam odgovorili.

Ne stiskajte in ne prebadajte

"Zamašene lojnice so praviloma nenevarne podkožne elastične tvorbe, mešički, napolnjeni z lojem. Spremembo je treba najprej opredeliti, da ne bi prišlo do zamenjave s katero od nevarnih, rakavih kožnih sprememb," opozarja prim. doc. dr. Nena Kopčavar Guček, dr. med., specialistka družinske medicine iz Zdravstvenega doma Ljubljana. 

Za osnovno orientacijo bi morda po njenih besedah lahko služil ogled katere od slik ateromov, ki so dostopne na medmrežju. "Stiskanje, prebadanje in drugi laični načini obravnave teh sprememb so odsvetovani, saj lahko povzročijo vnetje spremembe, ki terja kirurško obravnavo," pravi. 

Kdaj odstranjujemo zamašene lojnice?

"Aterome odstranjujemo, kadar so moteči in kadar se vnamejo. Vnet aterom je boleč na dotik, večji kot običajno, koža nad njim je zelo napeta, pordela in vroča," opisuje zdravnica. 

Dodaja, da lahko poskušamo vneto lojnico lahko sami umiriti s hladnimi obkladki, na primer z ohlajeno fiziološko raztopino, ohlajenim gel-vrečko, ledeno kocko zavito v krpo in podobno. "Kadar se vnetje v par dneh ne pomiri, ali se celo širi v okolico, koža okoli ateroma podri ali celo zateče, je nujen pregled pri zdravniku," opozarja. 

Denar, evri Cepljenje Slovenija Obljubili odškodnine v višini do 60 tisoč evrov, to pravijo o izplačilih Bankomat Slovenija Ajdovščina: Na bankomatu pozabil 100 evrov, sledilo je tole

Dodaja, da nato v ambulantah družinske medicine zdravnik presodi, glede na obseg in resnost vnetja, ali je potrebna napotitev h kirurgu, ustrezno določi tudi stopnjo nujnosti.

Pojasnjuje, da so nekateri ateromi umeščeni tako, da že s svojo prisotnostjo povzročajo težave, zaradi pritiska na okolišnje strukture, če so na primer umeščeni v regiji vratu, na glavi in tako dalje: "Tudi v takih primerih se odločimo za kirurško odstranitev."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • andrej084 20:32 16.september 2023.

    Pa dobro, a bo zdravstvo sploh kaj naredilo za človeka, al pa je treba le plačat vsak mesec. Spremeniti zakon, folku dati bruto plačo, pol sr naj pa vsak odloči kam bo namenil denar. Pa da vidimo pol dohtarčke, kako ...prikaži več bodo vabili paciente k sebi...