Zdravje
1864 ogledov

Lekarna Ljubljana: Možen prevzem zdravil le s fizičnim receptom

Lekarna Anže Petkovšek
V Lekarnah Ljubljana so po zaprtju enot zaradi tehničnih težav ob 20. uri odprli enoto pri polikliniki.

V enoti pri polikliniki je možno prevzeti zdravila le s fizičnim receptom. Vse elektronsko poslovanje in kupovanje zdravil pa je onemogočeno, so povedali v Lekarna Ljubljana. Razrešitev zadeve pričakujejo do srede. 

Enote javnega zavoda Lekarna Ljubljana so bile zaradi tehničnih težav računalniškega sistema zaprte ves dan. O tem, kakšne težave imajo z računalniškim sistemom, izjav ne dajejo. Informacije o prejemu prijave o vdoru v sistem niso mogli potrditi niti na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT. Radio Slovenija je sicer danes poročal, da naj bi šlo za vdor virusa v računalniški sistem Lekarn Ljubljana.

Če računalniškega sistema ne bodo pravočasno vzpostavili, bodo v dežurni službi Lekarne Ljubljana zagotovili izdajo zdravil na papirnat recept z današnjim datumom. Pacienti naj imajo s seboj tudi kartico zdravstvenega zavarovanja, so sporočili iz javnega zavoda.

O tem bodo obvestili tudi zdravstvene delavce v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in zdravstvenih domovih, v katerih so organizirane dežurne službe.

V Ljubljani 14 lekarn s koncesijo

Na ljubljanskem oddelku za zdravje in socialno varstvo mestne občine so za STA sicer pojasnili, da so s predstavniki vodstva Lekarne Ljubljana v stalnem stiku. Obsega tehničnih težav z računalniškim sistemom še ni mogoče oceniti, saj reševanje poteka v tem trenutku, so dodali.

Na vprašanje o oskrbi Ljubljančanov z zdravili pa so izpostavili, da Ljubljana ni brez odprtih lekarn, saj v mestni občini deluje tudi 14 zasebnih lekarn s koncesijo, ki jih o morebitnih težavah niso obvestili.

Lekarna Ljubljana je sicer javnost obvestila o zaprtju lekarn prek svoje spletne strani, zraven pa so objavili tudi povezavo na spletno stran Lekarniške zbornice Slovenije, kjer je objavljena cela mreža lekarn. Ob koncu seznama so navedene tudi omenjene zasebne lekarne.

Na vprašanje o morebitni zahtevi po prevzemu odgovornosti pa so na Mestni občini Ljubljana še ocenili, da za tehnično težavo ni odgovoren javni zavod ali njegovo vodstvo.

Nekatere od teh sicer danes čutijo posledice zaprtja enot Lekarne Ljubljana. Tako so v eni od zasebnih lekarn, Zupančičevi Jami, potrdili, da beležijo povečan obisk.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.