Zdravje
87 ogledov

Zaradi bolnišničnih okužb zboli do deset odstotkov bolnikov

slovenija 22.12.10 voda, odklop vode, neporavnan racun, umivalnik, umivanje rok, Nik Rovan
Ustrezna higiena je rok osnovni in ključni dejavnik preprečevanja prenosa okužb.

Danes obeležujemo svetovni dan higiene rok. V UKC Ljubljana ob tem opozarjajo, da je ustrezna higiena rok zdravstvenega osebja  temeljni, najenostavnejši, najcenejši in najučinkovitejši način za preprečevanje prenosa mikroorganizmov. Z ustrezno higieno rok lahko namreč za petdeset odstotkov zmanjša število okužb in z njimi povezane umrljivosti.

Čiste roke so ključnega pomena za preprečevanje prenosa okužb. V evropskih bolnišnicah vsako leto med pet in deset odstotkov bolnikov zboli za okužbo, povezano z zdravstveno oskrbo.

Ogroženi so tudi zdravstveni delavci in drugi zaposleni v bolnišnici. Vzrok za okužbo so pogosto kontaminirane roke zdravstvenih delavcev, so navedli v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

V ta namen kar nekaj promocijskih aktivnosti

V Ljubljani se bodo na stojnicah higienikom iz UKC pridružili dijaki in študentje, bodoči sodelavci. Zaposleni iz službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb pa bodo obiskali zaposlene na bolniških oddelkih.

umivanje rok | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Današnji dan bodo obeležili tudi v Splošni bolnišnici Jesenice, kjer bodo okoli bolnišnice sklenili "krog varnih rok".

V novomeški bolnišnici pa bodo organizirali informativno stojnico, kjer bodo mimoidočim delili zloženke o higieni rok, lahko si bodo roke razkužili s testnim razkužilom in si pod ultravioletno svetlobo pogledali, kako je bilo razkužilo nanešeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.