Zdravje
1623 ogledov

Zaradi gripe morali odpreti nov oddelek

Gripa Anže Petkovšek
Zaradi gripe letos tudi že smrtne žrtve.

V stari pediatrični kliniki v Ljubljani so danes odprli posebni oddelek za gripo, kjer je na voljo 24 postelj. V prvem dnevu so zapolnili že pet postelj. Ob večjem pojavu bolnikov z gripo lahko odprejo še dodatnih 12 postelj. Oddelek bo odprt do konca sezone gripe, predvidoma do aprila. Sicer pa so v UKC Ljubljana letos že imeli smrtne žrtve zaradi gripe.

 

Za bolnike, ki se jim poslabšajo kronične bolezni

Oddelek za epidemije so v UKC odprli že deseto leto zapored, saj v obdobju respiratornih obolenj potrebujejo za dodatne zmogljivosti. Na tem oddelku zdravijo bolnike, ki niso neposredno življenjsko ogroženi, pač pa se jim zaradi akutnega obolenja poslabšajo kronične bolezni. Po besedah koordinatorice oddelka za epidemije Mateja Klep Breskvar se bo oddelek glede na izkušnje iz preteklih let zapolnil v dveh dnevih. Lani se je na tovrstnem oddelku zdravilo skupaj 270 bolnikov.

Gripa letos že terjala smrtne žrtve

Koliko smrti je letos že zahtevala gripa, še ni znano. Smrtni primeri zaradi gripe so večinoma povezani z zapleti zaradi drugih bolezni, je danes pojasnil nadzorni zdravnik oddelka Peter Radšel. Po njegovih besedah so letos obravnavali že nekaj bolnikov, ki so zaradi zapletov ob gripi pristali na aparatih za umetno dihanje. A te bolnike, ki imajo najhujše zaplete zaradi gripe, zdravijo na intenzivnih oddelkih.

Gripa ponavadi pri zdravem človeku traja teden ali 14 dni. Pri tistih, ki imajo kronične bolezni, pa se lahko zavleče tudi v več tednov. Gripa težje poteka tudi pri nosečnicah, ljudeh s prekomerno telesno težo in starejših. Povprečno ostanejo bolniki na tem oddelku kakšen teden, nato pa do konca okrevajo doma, je pojasnil Radšel.

gripa Gripa Zdravje Toliko življenj nam je vzela letošnja gripa

Sester je na oddelku dovolj

Za bolnike bo na oddelku vsak dan skrbelo pet zdravnikov, trenutno je v pripravljenosti tudi 25 do 30 medicinskih sester. Vodja negovalnega tima na tem oddelku Aleksandar Pavlovič je dejal, da imajo negovalnega kadra dovolj in v času, ko bo obratoval oddelek, ne bodo imeli pomanjkanja medicinskih sester. Gre pa za visoko usposobljene sestre z večletnimi delovnimi izkušnjami, nekatere vsako leto delajo na tem oddelku, je dodal.

Obolevnost z gripo je po podatkih NIJZ zaenkrat podobna kot v preteklih letih. Do zdaj so testirali okoli 2000 bolnikov z akutno okužbo dihal, v približno 10 odstotkih so dokazali virus gripe. Večinoma je šlo za tip A in izkušnje iz preteklih let so pokazale na težji potek sezone, ko je prevladujoč virus tipa A, zlasti ko gre za podtip H3N2.

Povečano zanimanje za cepljenje

Letos je povečano zanimanje za cepljenje proti gripi. Razdelili so več kot 180.000 odmerkov cepiva, lani okoli 90.000. Sočanova ocenjuje, da je povečano zanimanje tudi na račun brezplačnega cepljenja za rizične skupine ljudi. Cepljenje je v tem trenutku še smiselno, saj obolevnost z gripo še ni na vrhuncu. Se pa pri mlajšem človeku razvije zaščita v kakšnem tednu, pri starejšem v okoli 14 dneh.

Cepljenje Cepljenje Zdravje Zaradi novosti že zmanjkuje cepiva

"Ne hodite v nakupovalne centre, raje v naravo"

Sočanova svetuje bolnikom, naj v primeru respiratornega obolenja obiščejo zdravnika, če se stanje v nekaj dneh ne izboljša oz. če se stanje slabša. Sicer pa svetuje vsem tistim rizičnim skupinam, pri katerih se pričakuje težji potek gripe, naj se izogibajo mest, kjer je zelo veliko ljudi. "Ne hodite v nakupovalne centre, raje v naravo," je dejala. Če smo v dobri telesni kondiciji, imamo manj možnosti, da zbolimo, če pa že zbolimo, lažje prebolimo, je dodala.

Komentarjev 2
  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 22:00 13.januar 2020.

    Hitro cepit, da zboliš za gripo. Ne reče se zastonj, da se cepiš ZA bolezen, konec koncev, gre za namensko okužbo. :D Vir; Pričanje tisočerih cepljenih, ki so takoj po cepljenju hudo zboleli ravno za gripo.

  • appenof 16:30 13.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks