Zdravje
4886 ogledov

Zaradi prisotnosti bakterije odpoklicali izdelek

Oddelek z zamrznjeno hrano v trgovini
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvešča o odpoklicu prehranskega izdelka.

Podjetje KZ Sevnica izvaja odpoklic tlačenke iz prometa zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije Listerije monocytogenes, ki lahko zaužita z živilom predstavlja tveganje za zdravje ljudi.

Serijska oznaka izdelka je 18246, rok uporabe pa do 19. oktobra. Proizvajalec KZ Sevnica, DE Grajske mesnine, kupce prosi, da izdelka ne uživajo in naj ga vrnejo na prodajno mesto.

Kaj je listerioza?

Listeriozo povzroča bakterija Listeria monocytogenes (listerija), ki je zelo razširjena v naravnem okolju, lahko preberemo na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje. V naravi se nahaja v vodi, odplakah, na rastlinah ter v živalskem in človeškem blatu. Z listerijo so lahko okužena živila, kot so sir, surovo mleko, nekatere vrste mesa, zelenjava in sadje.

Najbolj pogosta pot okužbe je ob zaužitju nepravilno obdelane in pripravljene hrane, ki je lahko kontaminirana pri proizvodnji ali predelavi. Listerijo lahko najdemo predvsem v mleku in mlečnih izdelkih, ki niso ustrezno termično obdelani, ter v živilih za neposredno uživanje z daljšim rokom uporabe (npr. gotova delikatesna živila). Dolgo shranjevanje teh živil v hladilniku omogoča nadaljnje povečevanje števila listerij, za katere je značilno, da rastejo tudi pri nizkih temperaturah hladilnika.

Kakšni so znaki okužbe?

Čas od okužbe do znakov bolezni traja lahko od nekaj pa vse do 70 dni. Zaradi tega zbolela oseba znakov bolezni večinoma ne more povezati z zaužitimi živili. Listerija najpogosteje povzroči prehodno nosilstvo brez znakov okužbe. S kliničnimi znaki zbolimo redko. Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura.

Za okužbo ranljivejše skupine ljudi lahko razvijejo simptome, ki so dolgotrajni, hudi in lahko ogrožajo življenje. Okužba poteka kot težko sistemsko obolenje s prisotnostjo bakterij v krvi, vnetjem možganov in možganskih ovojnic. Smrtnost je v teh primerih visoka, tudi do 50 odstotkov.

Nosečnice morajo biti previdne

Nosečnice sicer praviloma zbolijo le z blagimi simptomi, okužba pa predstavlja veliko tveganje za plod. Možne posledice okužbe so splav, mrtvorojenost ali zgodnja smrt novorojenčka. Smrtnost novorojencev je visoka. Pri preživelih novorojenčkih se lahko pojavljajo resne zdravstvene težave, kot so duševne motnje, ohromitve, slepota, motnje v razvoju možganov, srca in ledvic.

Listerije lahko pri otrocih ali odraslih povzročijo žariščne okužbe, ki se kažejo kot razjede na koži, gnojno vnetje očesne veznice, žrela, srca, sklepov, kosti, možganov, vnetje trebušne mrene, žolčnika, pri ženskah vnetje rodil.

Po zaužitju hrane, ki je kontaminirana z velikim številom listerij, se lahko razvije akutna bolezen s hudo drisko, bruhanjem, vročino, bolečinami v trebuhu in glavobolom. Inkubacija je v teh primerih kratka, od 9 do 32 ur.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.