Zdravje
52857 ogledov

Zaradi salmonele odpoklicali ta izdelek

hladilnik
Kupci naj izdelka ne uživajo.

Podjetje Lidl Slovenija je iz prodaje odpoklicalo čevapčiče proizvajalca Meso Kamnik v 480-gramski embalaži. Izdelek je umaknjen iz prodaje zaradi ugotovljene prisotnosti bakterije salmonela.

Serijska oznaka izdelka je 2205, rok uporabe pa 31. 5. 2022.

Podjetje kupce prosi, da izdelka zaradi možnega tveganja za zdravje ne uživajo ter ga vrnejo v katerokoli izmed Lidlovih trgovin, kjer jim bodo povrnili stroške.

Kaj je salmonela?

Salmonela je črevesna nalezljiva bolezen, ki jo povzročajo bakterije salmonele. Okuženo je lahko npr. surovo meso, najpogosteje perutnina, jajca. Če omenjenih živil pred zaužitjem toplotno dobro ne obdelamo, se lahko okužimo. 

Salmonele se širijo s stikom z okuženimi in obolelimi osebami. Bolnik/okužena oseba izloča salmonele z blatom. Od tod pridejo na roke oziroma v okolje in na druge ljudi. Teoretično se lahko okužimo tudi s pitjem vode, kar pa je po navedbah NIJZ v Sloveniji izjemno redko. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi neposrednega stika z okuženimi živalmi.

Okužba poteka pogosto brez znakov. V primeru simptomatske okužbe se lahko pojavi driska, bolečine v trebuhu, lahko tudi bruhanje in povišana telesna temperatura. Driska je lahko vodena ali krvava s sluzjo. Težave pri večini obolelih postopoma izzvenijo v nekaj dneh, pri osebah, ki imajo kronične bolezni, pa lahko vztrajajo več tednov.  V redkih primerih lahko pride do zapletov. 

Zdravljenje je simptomatsko, skrbeti je treba predvsem za zadosten vnos tekočine. Posebna dieta ni potrebna. Pomembna je dosledna higiena in redno čiščenje sanitarij in drugih površin, ki se lahko onesnažijo s kontaminiranimi izločki. Zelo pomembno je tudi, da bolniki ostanejo doma, dokler imajo prebavne težave. 

Za preprečevanje bolezni je pomembna dobra higiena, ustrezno shranjevanje in rokovanje z živili ter njihova dobra toplotna obdelava. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2