Zdravje
350 ogledov

Zavedajo se problematike neenakosti v zdravju

Superge, pomlad, obutev
Neenakosti obstajajo v vseh družbah, a jih zanikamo, če jih ne odkrivamo in ne prikazujemo.

"Letošnji svetovni dan zdravja se osredotoča na neenakosti v zdravju. Neenakosti obstajajo v vseh družbah, a jih zanikamo, če jih ne odkrivamo in ne prikazujemo. Osnova vseh strategij za zmanjševanje neenakosti v zdravju na lokalnem, nacionalnem in mednarodnem nivoju je ustrezno vrednotenje in spremljanje razlik v zdravju s pomočjo kazalnikov," ob današnjem dnevu zdravja poudarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Dodajajo, da se problematike neenakosti zavedajo, saj so že leta 2011 objavili prvo sodobno pregledno publikacijo o neenakostih v zdravju in definirali »socialno-ekonomske neenakosti v zdravju« kot » tiste razlike v zdravstvenih stanjih med družbenimi skupinami z različnim socialno-ekonomskim statusom, ki jih lahko preprečimo in so nepravične. "Cilj zmanjševanja neenakosti v zdravju je izboljšanje zdravstvenega stanja prebivalstva v vseh regijah, še posebno med starejšimi, socialno šibkejšimi in manj izobraženimi," pojasnjujejo. 

Vsaj zmanjšati neenakosti

Neenakosti v zdravju pomenijo izziv, saj v veliki meri vplivajo na kakovost življenja posameznikov pa tudi družbe v celoti. Na NIJZ poudarjajo, da se ljudje med seboj razlikujemo in seveda obstajajo tudi razlike v zdravju: "Neenakosti v zdravju so razlike, ki močno zaznamujejo življenje posameznikov in skupin ljudi, ne da bi na to mogli vplivati. Zato so te neenakosti nepravične in kot sodobna družba si moramo prizadevati, da jih odpravimo ali vsaj zmanjšamo z različnimi ukrepi."

Tema letošnjega leta »Moje zdravje, moja pravica« je bila izbrana, da bi zagovarjala pravico vsakega posameznika, kjerkoli, do dostopa do kakovostnih zdravstvenih storitev, izobraževanja in informacij kot tudi do varne pitne vode, čistega zraka, dobre prehrane, kakovostnega stanovanja, dostojnega dela in okoljskih pogojev ter svobode pred diskriminacijo.

Obiščite Festival zdravja

Največ lahko za svoje zdravje naredite sami, začnite lahko že jutri in se udeležite Festivala zdravja

Mestna občina Nova Gorica, Mladinski center Nova Gorica, Zdravstveni dom Nova Gorica Osnovno zdravstvo – Center za krepitev zdravja Nova Gorica, NIJZ OE Nova Gorica, Društvo Ko-Rak.si in Športna zveza Nova Gorica pripravljajo FESTIVAL ZDRAVJA 2024, ki bo od 8. 4. do 14. 4. 2024 v Novi Gorici. 

Festival zdravja bodo odprli s sejmom zdravja v ponedeljek, 8. aprila 2024, med 10. in 18. uro v centru Nove Gorice, kjer bodo predstavili programe, vzgojno-izobraževalne vsebine in svetovanja, ki so nam lahko v pomoč pri skrbi za naše zdravje. 

Program dogajanja najdete na spletnih straneh in družbenih omrežjih organizatorjev:  MONG, MC, KO-RAK, NIJZ, CKZ, Športna zveza, več o programu TUKAJ

anja.scuka@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:08 08.april 2024.

    NIJZ in neenakost posameznikov ....BIZARNOST .... https://preiskovalno.si/clanek/javni-sektor-za-cuvanje-hladilnika-na-daljavo-25-tisoc-evrov-1272146