Zdravje
4780 ogledov

Izpoved matere: "Zgodilo se je to, česar sem se najbolj bala"

Ošpice Profimedia
Triletnik, ki je zbolel za ošpicami, zaradi zdravstvenega stanja ni smel biti cepljen.

"Zgodilo se je ravno to, česar sem se najbolj bala v zadnjem letu," je na spletnem portalu Zdravstvena.info zapisala mama otroka in žena moža, ki sta se okužila z ošpicami. Mož, ki v mladosti ni smel biti cepljen zaradi pomanjkljive imunosti in zdravljenja, se je okužil na službenem potovanju, za njim pa še triletni otrok, ki ima po besedah mame hud dermatitis in pridruženo bolezen, ki je kontraindikacija za cepljenje.

"Sem nemočna, besna in razočarana nad vsemi na vseh nivojih. Želela bi si tudi več informacij in pomoči s strani zdravstva."

Mama otroka, ki je zbolel za ošpicami

"Nista smela biti cepljena, oba sta dobila ošpice," je zapisala v anonimni objavi. "Žal smo bili odvisni od kolektivne imunosti, ki pa je očitno toliko padla, da so se ošpice razširile in dosegle našo družino. Upoštevali smo nasvete ZD Škofja Loka – ostali doma in se držimo v karanteni, da ne okužimo še drugih."

Vzapisu še preberemo, kako težak je potek bolezni. "Rada bi vas povabila vsako noč in dan opazovati in negovati otroka ter gledati, če je še živ," je zapisala mama triletnika. "Poslabšala se mu je osnovna bolezen, kuha ga visoka vročina nad 39, ne je ne pije. Izolirani smo od ostalega sveta. Bo dobil hudo pljučnico? izgubil sluh? Če bo preživel, bo čez deset let zaradi okužbe z ošpicami dobil vnetje osrednjega živčevja? Smo 24/7 v maskah (ena stane 18 eur), kje so še vse bolniške ...Sama sem za vse. Nihče ne sme blizu. Že organizirati prehrano in osnovno nego je skorajda misija nemogoče. Kaotično in obupano vse skupaj. Nikomur ne privoščim tega. Nikomur!"

V Sloveniji vse več primerov ošpic

V Sloveniji se povečuje število obolelih z ošpicami. Z Nacionalnega inštituta za javno zdravje so sporočili, da so do danes obravnavali 39 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih.

Cepivo proti ošpicam in mumpsu Nalezljivo Zdravje Z obolelim za ošpicami je bilo v stiku 200 do 300 oseb

V novembru in decembru smo zabeležili 21 zbolelih z ošpicami. V treh primerih je šlo za otroke, vsi drugi so bili odrasli.

Prvi primer je bil vnesen iz tujine (1), od njega se je bolezen prenesla še na 6 oseb (sekundarni primeri), od enega sekundarnega primera pa še na 9 oseb (terciarni primeri), v enem primeru pa gre le za verjetno povezavo s tem izbruhom.

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval NIJZ, so zbolele tri osebe (indeksni primer in dva sekundarna primera).

Ošpice | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic za katerega ni znan vir okužbe.

Primeri ošpic v letu 2019 v Sloveniji

Skupno je NIJZ v letošnjem letu zabeležil 39 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. Med prijavljenimi primeri je šest otrok, štirje so mlajši od 5 let in dva med 5 in 15 let starosti, štirje bolniki so iz starostne skupine 15-24 let, ostali so odrasli stari med 25 in 54 let.

Deloma je šlo za vnesene primere ter nekaj sekundarnih (10) in terciarnih primerov (11). Med zbolelimi jih je bilo 8 cepljenih z dvema odmerkoma,  dva z enim odmerkom, 8 je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Kmodri 20:17 18.december 2019.

    Žal, naravna selekcija.

  • miho 19:53 18.december 2019.

    "Med zbolelimi jih je bilo 8 cepljenih z dvema odmerkoma Res čudovito. Zboliš kljub cepljenju... Več na: https://www.zurnal24.si/zdravje/zgodilo-se-je-to-cesar-sem-se-najbolj-bala-338929 - www.zurnal24.si"

  • JONIJONI 19:26 18.december 2019.

    Anonimno.....hahahahaha... Izmišljeno pismo, farmacevtska propaganda!!! Zakaj omenjajo dermatitis, ki ni razlog za ne cepljenje, je pa priznan stranski učinek po cepljenju. Seveda ga naši pediatri kot takega ne priznajo, čeprav piše v navodilih cepiva, originalnih in ne tistem skropucalu, ki ...prikaži več ti ga dajo pediatri v vpogled. Neodgovorni mož, bi pa se lahko cepil, ko je odrasel, če bi ga kaj skrbelo za sina.