Zdravje
146 ogledov

Živila, ki vam bodo pomagala pri lajšanju pomladanske alergije

bučna semena Shutterstock
Alergija je preobčutljivost organizma na določeno telesu tujo snov, ki ji pravimo alergen. Obstajajo živila, ki dokazano lajšajo simptome alergije.

Zamašen nos, otečene oči, kihanje, kašljanje, vse to so simptomi alergije na cvetni prah. Predstavljamo vam pet živil, ki vam bodo pomagala, da boste lažje preživeli dan.

Jogurt

Največ celic imunskega sistema leži v črevesju, zato se zdravljenja alergij vedno lotimo s sanacijo črevesja. Nedavna študija, objavljena v časopisu Clinical and Experimental Allergy je pokazala, da so se pri alergikih, ki so redno pili jogurt,  znižala anitelesa, ki aktivirajo alergijo.

jogurt | Avtor: Shutterstock Shutterstock
To ne pomeni, da sedaj na veliko navalite na jogurt oziroma kefir, uživajte ga v zmernih količinah in se pred tem posvetujete zdravnikom.

jabolko | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Jabolko

Jabolka so bogata s kvercetiom, ki je biaktiven bioflavonoid oziroma antioksidant. Raziskave so pokazale, da so matere je zaradi uživanja jabolk in rib med nosečnostjo znižale verjetnost obolelosti za astmo in alergijo svojih otrok.

jagoda | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Jagoda

Živilo, bogato z vitaminom C dokazano krepi imunski sistem in ustavlja izscedek iz nosa, kihanje in srbeče oči.
Ena od študije je pokazala, da se z vnosom vitamina C delovanje histamina, ki povzroča alergijske reakcije zniža kar za 38 odstokov, druge pa govorijo o tem, da se je zaradi pomanjkanja vitamina C vsebnost snovi, ki snovi, ki povzroča alergijske reakcije bistveno povečala. 

KurkumaŽivil, bogato z vitaminom C, dokazano krepi imunski sistem ter ustavi kihanje ,srbeče oči in izsedek iz nosa.
Ena od študij je pokazala, da se z vnosom vitamina C delovanje histamina, ki povzroča alergijske reakcije, zniža kar za 38 odstokov.

Kurkuma je najbolj znana v začimbni mešanici curry. (Foto: Shutterstock) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ta popularna in čudežna indijska začimba naj bi pomagala tudi pri alergiji. Kurkum, ki ga vseuje, namreč blokira delovanje histamina, ki sproža alergijsko reakcijo.

Bučna semena

Bučna semena vsebuje veliko magnezija, ta pa sprošča mišice in odpira dihalne poti. Četrtina skodelice semen vsebuje kar polovico priporočljive dnevne doze magnezija. Raziskave dokazujejo, da pomanjkanje magnezija v organizmu povzroča povišanej histamina. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.