Zdravje > Življenjski stil
1931 ogledov

12 odstotkov Evropejcev: Bo EU prepovedala barvne tatuje?

Profimedia
Evropska agencija za kemikalije je predlagala umik določenih barv, ki jih uporabljajo pri tatujih.

Na ravni EU so prepovedane določene kemikalije v potrošniških izdelkih, ki so v neposrednem stiku s kožo, na primer v oblačilih in kozmetiki, a to ne velja za barvila za tetovaže.

Glede na ocene je danes tetoviranih 12 odstotkov Evropejcev. Ker komisija razmišlja tudi o regulaciji tega področja, je agencijo EU za kemikalije (ECHA) pooblastila, da izvede raziskavo in oceni varnost pigmentov, ki se uporabljajo v barvi za tetovažo.

ECHA zdaj predlaga, da se določeni pigmenti umaknejo iz prodaje, na primer pigmenti modre 15 in zelene 7, ki jih vsebujeta dve tretjini vseh barv za tetovaže, piše Deutsche Welle.

Tetoviranje Tetovaža Tatu Tatuji Zdravje Tatuji: Preverite oznake nevarnih pigmentov

Domneva se, da tetovažna barvila vsebujejo rakotvorne snovi, čeprav je pri tem še veliko neznank, kar priznava tudi komisija.

V Nemčiji so umetniki za tetovaže, njihove stranke in proizvajalci barv že stopili v boj proti prepovedi, med drugim so objavili spletno peticijo, pod katero se je podpisalo 150 tisoč ljudi.

Tatu Črnilo Zdravje Zaide pod kožo in kroži po telesu

Glede na študijo nemške revije Apotheken Umschau, je danes tetoviranih 20 odstotkov Nemcev. Po nekaterih podatkih se je ta delež v zadnjem desetletju skoraj podvojil. "Če pigmenti modra 15 in zelena 7 izginejo z evropskega trga, bi to imelo ogromne posledice za industrijo tatujev. Tetovaža brez barv je nemogoča", je za Deutsche Weele dejal mojster te obrti Sven Schinke. Po njegovem bi lahko umetniki po tem začeli delati na črno in barve naročali iz ZDA.

Odločitev bo padla aprila, če se EU pdloči za prepoved, sledi dvoletno prehodno obdobje, v katerem bodo imeli proizvajalci čas, da najdejo alternativne in bolj zdrave rešitve. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.