Zdravje > Življenjski stil
4942 ogledov

250 znanstvenikov: Tako tvegane so brezžične slušalke za nastanek raka

Po tem ko je Apple leta 2016 s predstavitvijo AirPods slušalk povzročil manjšo revolucijo, tudi druga podjetja strmijo k vse večji uporabi teh brezžičnih zvočnih naprav..

Nasploh tako imenovana bluetooth tehnologija postaja očitni zmagovalec "v boju za naša ušesa," vendar imajo nekateri strokovnjaki, ki preučujejo brezžične tehnologije, veliko pomislekov glede njenih učinkov na zdravje.

Že leta 2015 je 250 znanstvenikov iz 40 držav svet opozorilo, da takšno sevanje, tudi tisto pod zakonsko omejitvijo, škoduje zdravju. "Med tovrstne naprave med drugim spadajo tudi naprave z radijsko frekvenčnim sevanjem (RFS), kot so mobilni telefoni, brezžični telefoni skupaj z baznimi postajami, WiFi, oddajne antene, pametni števci in mobilne varuške pa tudi električne naprave in infrastruktura, ki se uporablja pri dovajanju električne energije in ki povzroča izjemno nizkofrekvenčno elektromagnetno polje (INF EMP)," so zapisali.

Škoda še zdaleč ni omejena zgolj na človeško raso

Skupina zananstvenikov je v peticiji naslovljeni na Združene narode in Mednarodno zdravstveno organizacijo zapisala, da izpostavljenost neionizirajočemu elektromagnetnemu polju vpliva na tveganje za raka, celični stres, povečanje škodljivih prostih radikalov, poškodbe genetskega materiala, strukturne in funkcijske spremembe reprodukcijskega sistema, probleme pri učenju in pomnjenju, nevrološke motnje in negativen vpliv na splošno počutje ljudi. "Škoda pa še zdaleč ni omejena zgolj na človeško raso, saj obstaja vse več dokazov škodljivih učinkov tako na rastlinski kot tudi živalski svet," so prepričani nekateri ugledni strokovnjaki.

Brezžične slušalke še posebej nevarne

V teh dneh je omenjena peticija znova v središču pozornosti, eden od podpisnikov peticije je namreč opozoril na AirPods, Applovo verzijo brezžičnih slušalk, pravo prodajno uspešnico, ki je še posebej popularna med mlajšimi. "Glede AirPods me skrbi to, da so nameščeni v ušesnem kanalu, to pomeni, da so tkiva v glavi izpostavljena sorazmerno visokim stopnjam radiofrekvenčnega sevanja," je dejal znanstvenik in profesor biokemije na Univerzi v Koloradu Jerry Phillips

Kot potencialna tveganja profesor omenja tumorje in druga stanja, povezana z nepravilnim delovanjem celic. Prav tako opozarja na ugotovitve Mednarodne agencije za raziskave raka, ki ugotavlja,, da je elektromagnetno polje "morda rakotvorno“ za ljudi. 

Joel Moskowitz, direktor Centra za zdravje in družino na Kalifornijski univerzi v Berkeleyu, ki se je prav tako podpisal pod peticijo, je pri tem dodal, da je raziskav o tehnologiji bluetooth premalo, vendar širše raziskave o elektromagnetnih poljih že kažejo, da bi lahko ti žarki negativno vplivali na zdravje. 

"Ironija je, da jih ne potrebujejmo"

Po mnenju profesorja z ameriškega Berkeleya, je uporaba žičnih slušalk preprost, učinkovit in torej edini pravi način za preprečevanje izpostavljenosti elektromagnetnim poljem, ki jih oddajajo mobilni telefoni. "Dejstvo, da so ljudje odvisni od teh naprav in da jih imajo radi. Zato so pripravljeni preslišati vse informacije o tem, da jih lahko tudi ogrožajo. Ironija je, da jih ne potrebujemo, " 

Profesor Foster: Nobenih jasnih dokazov o škodljivosti ni!

Sicer si danes znanstvena skupnosti še vedno ni enotna glede škodljivosti radiofrekvenčnega sevanja."Obstaja več tisoč raziskav različnih kakovosti in z različnimi vrstami navodil," dodaja Kenneth Foster, profesor bioinženiringa na Univerzi v Pensilvaniji, ki je prav tako preučeval učinke brezžičnega sevanja na zdravje ljudi. "Čeprav lahko najdemo podatke, ki na bluetooth in druge brezžične tehnologije mečejo strašljivo in temno senco, ti argumenti niso verodostojni." Znanstvenik je ob tem poudaril, da WHO in druge organizacije za javno zdravje tudi po temeljiti analizi niso našle „nobenih jasnih dokazov o nevarnostih za zdravje pri vrednostih določenih z mednarodnimi smernicami."  

Kaj je „sevanje“? Kakšne vrste sevanja obstajajo?

Sevanje je energija v obliki valovanja ali delcev. Razdelimo ga lahko na dve glavni vrsti: ionizirajoče in neionizirajoče sevanje. Sevanje, ki ima dovolj energije, da razbije kemijske vezi in povzroči nastanek ionov, imenujemo „ionizirajoče sevanje“. S poškodovanjem celične DNK lahko povzroči mutacije, ki lahko, če se prenašajo prek novih generacij celic, nazadnje povzročijo raka ali druge škodljive učinke na zdravje. Ionizirajoče sevanje je lahko v obliki delcev, kot so alfa delci ali nevtroni, ali v obliki žarkov, kot so gama žarki ali rentgenski žarki.

Tovrstno neionizirajoče sevanje ni priznano kot vzrok za nastanek raka

Električna, magnetna ali elektromagnetna polja, ki jih oddajajo naprave, kot so gospodinjski aparati, radiodifuzni oddajniki, električni vodi ali napeljave, mobilni telefoni ali druga brezžična komunikacija, nimajo dovolj energije za razbitje kemijskih vezi. Zato se ta polja imenujejo neionizirajoče sevanje. "Neionizirajoče sevanje nima dovolj velike energije, da bi poškodovalo DNK na enak način kot ionizirajoče sevanje, vendar prenese energijo v tkivo ali material, denimo s segrevanjem. Tako delujejo mikrovalovne pečice," ugotavljajo strokovnjaki Evropske komisije, avtorji 12 smernic Evropskega kodeksa proti raku.

Opozorilo glede novih tehnologij, ki še niso raziskane

"Znani biološki učinki teh polj se lahko pojavijo pri mnogo višjih ravneh izpostavljenosti kot tistih v vsakdanjih okoliščinah. Mednje so vključeni stimulacija živcev in segrevanje tkiv, vendar morajo tehnologije upoštevati varnostne smernice, določene za preprečevanje teh učinkov na zdravje. Tovrstno neionizirajoče sevanje ni priznano kot vzrok za nastanek raka," pišejo evropski strokovnjaki, ki pa ob tem opozorijo na tehnologije, ki so "razmeroma nove ali so se spremenili njihovi načini uporabe." 

Znanstveniki potrebujejo čas za zbranje dokazov

Po njihovem morajo imeti znanstveniki dovolj časa, da zberejo podatke in z gotovostjo izločijo tveganje za nastanek raka. "Obstajajo denimo nekatera nerešena vprašanja glede pogoste uporabe mobilnih telefonov. Dokler nimamo trdnih znanstvenih zaključkov, je mogoče vsakodnevno izpostavljenost zmanjšati z enostavnimi ukrepi, kot je pribor za prostoročno telefoniranje ali izogibanje zelo dolgim klicem," so zapisali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Darko Capek
    Darko Capek 18:47 17.marec 2019.

    vse je škodljiv, pa nehajte proizvajat in prodajat bebci