Zdravje > Življenjski stil
506 ogledov

Ali pokanje členkov na prstih povzroča artritis?

Pokanje členkov Profimedias
Nekatere ljudi pokanje členkov zelo moti, drugi brez tega skoraj ne morejo živeti. Je ta razvada res tako škodljiva, kot svarijo?

Eden od zdravstvenih mitov je tudi ta, da si s pokanjem členkov prislužimo artritis, ki predstavlja različne vnetne in degenerativne bolezni sklepov. Tega še ni dokazala nobena raziskava, pretirano pokanje členkov na prstih pa lahko res pripelje do nekaterih nevšečnosti.

Nemški ortopedi so se pred kratkim precej razgovorili o tej razvadi in zaključili, da je pokanje s prstnimi členki z anatomskega vidika neškodljivo, če ne povzroča bolečine. Svetujejo pa, da s to razvado ne pretiravamo. Z nenehnim zvijanjem in iztegovanjem členkov si po njihovih ocenah lahko poškodujemo sklepno ovojnico ali oslabimo vezi.

Zmanjšamo moč oprijema

Leta 1990 so v Annald of Rheumatic Diseases objavili izsledke raziskave, ki je ugotavljala morebitne negativne posledice pokanja členkov na prstih. Zapisali so, da obstajajo možnosti, da bi s pretiranim pokanjem členkov povzročili otekanje rok in zmanjšali moč oprijema.

Te teme se je na prav poseben način lotil kalifornijski zdravnik Donald Unger. Kar šestdeset let je pokal členke le na prstih ene roke, drugo roko je pustil pri miru. Ko je po toliko letih primerjal učinke pokanja, je prišel do zaključka, da pokanje členkov na naše zdravje nima nobenega vpliva.

Do pokanja prihaja zaradi plinskih mehurčkov, ki nastanejo ob premikanju kosti. Hrustanec, ki obdaja sklep, je obdan s tekočino, ki vlaži sklepe. Ta tekočina pa vsebuje pline, ki so glavni krivec za pokanje. Ko pritisnemo na sklep, pride do ločitve dveh površin, pri tem se sprostijo plini v tekočini in ustvarijo zračni žep. Ameriški Vox je skupaj s strokovnjaki sicer letošnjega marca objavili zanimiv video (zgoraj), ki podrobno prikazuje, kaj se dogaja z našimi sklepi ob pokanju členkov. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.