Zdravje > Življenjski stil
3642 ogledov

Botanični vrt ne bo več smel uporabljati vode?

Botanični vrt, ki deluje od leta 1810, je najstarejša slovenska kulturna, znanst Žurnal24 main
"Ko absurdi dosežejo višek", je zapisal direktor Botaničnega vrta.

V ljubljanskI Botaničnem vrtu ne bodo več smel uporabljati vode, če ne pridobijo vodnega dovoljenja, je odločila okoljska inšpektorica, kar je zelo razjezilo tamkajšnje delavce.

Odločba je namreč prišla na vrhuncu poletja, kar je po njihovem popoln absurd in posmeh bogati tradiciji vrta. Negativna odločba prepoveduje uporabo vode za zalivanje rastlin na sedežu na Ižanski cesti, na Večni poti in v Krajinskem parku Tivoli.

"Ko absurdi dosežejo višek. Tudi rastline imajo pravico do vode ne le živali in človek. Žalostno je, da vrt, ki je v osnovi raziskovalno izobraževalna in naravovarstvena ustanova in se aktivno ukvarja z ex-situ in in-situ varstvom rastlin, dobi tako absurdno odločbo, ki ne sodi v čas poletja, ko je vegetacijske sezona na višku in rastline brez vode ne bi preživele niti nekaj dni, so živa bitja tako kot človek in živali," je zapisal dolgoletni direktor Botaničnega vrta Jože Bavcon.

Odločba je absurd
kovanec, Botanični vrt | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Botanični vrt je od leta 2008 zavarovan kot spomenik državnega pomena. Kot je opozoril direktor, od države kljub temu dobi le tretjino sredstev za svojo dejavnost, ostalo morajo pridobiti na trgu.

Glede na to, da državna sredstva predstavljajo najmanjši del v proračunu in da jim ministrstvo za okolje in prostor ne nameni niti centa, vidijo odločbo kot posmeh: "Namesto, da bi ministrstvo za okolje podpiralo dejavnost naravovarstva in predstavitve le-tega v svetu, pošilja take odločbe,"  je ogorčen direktor. Sicer naj bi prepoved stopila v veljavo šele leta 2019. 

Rešujejo ugled države

"V letu 2015 smo v Edinburgu dobili nagrado za ex-situ varstvo rastlin. Nagrado podeljuje Svetovna organizacija botaničnih vrtov (Botanic Gardens Conservation International). Botanični vrt je bil leta 2007 predstavljen kot eden izmed 178 svetovno pomembnih vrtov, v knjigi  Botanic Gardens a living history, ki je izšla v Londonu," je zapisal ob tem dodal, da vrt skrbi tudi za to, da imamo v semenski banki preko 600 vrst, "kar je že 20 odstotkov naše flore".  

"To je obveza države, pa zato nismo dobili niti centa od ministrstva za okolje, ki bi to moralo zagotavljati. Še veliko je takih in drugih obveznosti ki jih vrt dela in s tem rešuje ugled države," je zapisal ogorčeni direktor. 

Nimajo vodnega dovoljenja za zalivanje rastlin

Inšpektorica jih je, kot je razvidno iz odločbe, ki jo je Botanični vrt posredovall medijem, obiskala februarja. Ugotovila je, da Oddelek za biologijo biotehniške fakultete, h kateremu formalno sodi botanični vrt, nima vodnega dovoljenja za zalivanje in namakanje rastlin. Delno uporabljajo deževnico, delno pa vodo iz javnega vodovoda. Oddelek za biologijo je ob tem inšpekciji pojasnil, da na leto v Botaničnem vrtu porabijo 1261 kubičnih metrov vode.

''Voda iz vodovoda se uporablja samo za vrtnarsko dejavnost, ribniki se polnijo z deževnico. Z enakim rastlinjakom upravljajo ob oddelku za biologijo. Na lokaciji v Krajinskem parku Tivoli imajo v upravljanju en rastlinjak, ki rabi vodo za zalivanje izključno iz vodovoda,'' je pojasnila inšpektorica v odločbi.

Po zakonih porabijo preveč vode, zato je treba dobiti vodno dovoljenje

Po zakonih raba vode za oskrbo s pitno vodo daje prednost pred ostalimi nameni, ''posebna raba vode pa se lahko izvaja le na način, za namen in v mejah, za katere je bila pridobljena vodna pravica ali je bila evidentirana v skladu z zakonom'', a tudi pri tem veljajo omejitve, če je v vodnem viru vode dovolj, je v odločbi zapisala inšpektorica in dodala, da lahko javna služba brez dovoljenja na leto porabi največ 50 kubičnih metrov vode.

 

 

Komentarjev 6
  • wingspan15 13:24 14.avgust 2017.

    Butale

  • softundsicher 22:02 13.avgust 2017.

    A to je ista služba, ki je odgnala Bevoga v Avstrijo?

  • Avatar Beno Cizelj
    Beno Cizelj 21:32 13.avgust 2017.

    Ma kje se je vzela ta butasta gos.....verjetno je rojena in gor zrasla v kakšen blokovskem naselju, da ne ve da tudi rastline potrebujejo vodo.....Al' pa je "od tamo dole"