Zdravje > Življenjski stil
1373 ogledov

Čez trideset let naj bi ta neozdravljva bolezen prizadela milijardo ljudi

Čakalnica Profimedia
Leta 1990 je osteoartrozo imelo 256 milijonov ljudi. Do leta 2020 je ta številka narasla na 595 milijonov. Strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2050 imela to bolezen kar milijarda ljudi.

Po podatkih WHO in Svetovne zveze za fizioterapijo ima 520 milijonov ljudi po svetu osteoartrozo (osteoartritis), bolezen, ki lahko prizadene katerikoli gibljivi sklep, najpogosteje pa kolena, kolke in sklepe rok.  Pri obolelih tkiva v sklepih postopno propadajo, kar se kaže s tanjšanjem hrustanca, preoblikovanjem kosti, kostnimi zatrdlinami in vnetjem sklepov. Za osteoartrozo so značilni bolečina, funkcijski problemi, mišična oslabelost, okorelost sklepov in posledično zmanjšana kakovost življenja.

Raziskava v reviji The Lancet Rheumatology analizira kar 30-letne podatke o osteoartritisu (1990-2020), ki zajemajo več kot 200 držav. Vodil ga je Washingtonski inštitut za meritve in vrednotenje zdravja (IHME) v okviru študije Globalna bremena bolezni 2021.

Po njihovem je imelo leta 2018 osteoartritis 256 milijonov ljudi. Do leta 2020 je ta številka narasla na 595 milijonov. Strokovnjaki napovedujejo, da bo do leta 2050 ta številka dosegla milijardo obolelih. 

Na enajstem mestu

Kako razširjena je ta bolezen priča podatek, da je po svetovni raziskavi med 291 zdravstvenimi stanji, ki najbolj pripomorejo k zmanjšani zmožnosti posameznikov, na enajstem mestu osteoartroza kolka in kolena. Pri nas je leta 2020 zaradi artroz zdravnika na primarni ravni obiskalo 29.504 pacientov in 28.602 na sekundarni ravni.

Po ugotovitvah se je število primerov v zadnjih treh desetletjih močno povečalo zaradi treh glavnih dejavnikov: staranja, rasti prebivalstva in debelosti.

Osteoartroza sklepov

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Prvi simptom je običajno bolečina, ki je hujša med gibanjem. Bolečina se razvija postopno, je globoka in topa. Ko se težave stopnjujejo, sklep postaja čedalje slabše gibljiv. Sčasoma postane zadebeljen in zaradi kostnih izrastkov okorel. V začetnem obdobju se težave pojavljajo po telesni dejavnosti, pri napredovali bolezni pa tudi med mirovanjem. Okorelost je najbolj izražena zjutraj in po mirovanju, po navadi ne traja več kot pol ure. Z napredovanjem bolezni se pojavi izguba popolne gibljivosti, ki jo spremlja tudi bolečina v skrajnih legah.

Osteoartroza hrbtenice (spondiloartroza)

Osteoartroza pogosto prizadene hrbtenico, in sicer njena najbolj gibljiva dela – vratno in ledveno hrbtenico. Bolečine se širijo iz vratu na ramena, proti lopaticam, v zatilje, na sprednji del prsnega koša in v roke. Okrepijo se pri naporu. Lahko se pojavljajo še glavobol, vrtoglavica, slabost, motnje ravnotežja, šumenje v ušesih, slabost v rokah, mravljinčenje ali omrtvelost prstov rok. Pri spondiloartrozi na ledveni hrbtenici so prisotne bolečine v križu, ki se okrepijo ob obremenitvah. Hitri, nenadni gibi in dvigovanje težkih stvari lahko povzročijo hude, nenadne bolečine v križu.

dezurni@styra-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.