Zdravje > Življenjski stil
5437 ogledov

Do leta 2020 šestkrat podražitev cigaret

kajenje Shutterstock
Leta 2020 bo za zavojček treba odšteti deset evrov.

V Franciji kadi 16 milijonov ljudi ali tretjina prebivalstva v starosti od 15 do 85 let. Ministrica za zdravje Agnes Buzyn je včeraj napovedala, da bodo v naslednjih treh letih kar šestkrat dvignili cene zavojčka cigaret, tako da bo na koncu stal deset evrov: "Najprej bomo uskladili cene cigaret, tako da se bo cena najcenejših v povprečju povečala za 35 centov do konca leta. Tako bo na koncu leta vsaka škatlica stala 7,10 evrov," je sporočila ministrica Francozom in za marec prihodnje leto napovedala novo podražitev in nato še štirikrat, vse do konca  v novembru 2020:  "S tem želim najti način, da bi ljudje prenehali kaditi," je povedala. 

Rak na pljučih Deset na dan Zdravje Umre jih deset na dan

Povprečna cena zavojčka cigaret 10 evrov je sicer ena od predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona. Najcenejša škatlica cigaret danes v Franciji znaša 6,30 evrov, najdražja pa dobrih sedem evrov.

V Evropi so cigarete  najdražje na Norveškem (11,46 ), Slovenija je v zlati sredini, na 38. mestu med 89 državami, za katere portal numbeo.com zbira podatke. Cigarete pri nas stanejo okoli štiri evre ( dražje 4,10),  kar je najdražje v bivši Jugoslaviji. Francija je po ceni cigaret že danes na visokem 13 .mestu. Najdražje so v Avstraliji, kjer škatlica cigaret stane okoli 17 evrov. 

cigarete Cigarete Slovenija Kje so cigarete najdražje in kje najcenejše

V Franciji kadi 36 odstotkov prebivalcev, pri nas 28

V Evropski uniji kadi 26 odstotkov ljudi. Delež kadilcev v EU od leta 2014 ostaja enak in se ne zmanjšuje, hkrati se povečuje delež mladih kadilcev. Med državami članicami EU so velike razlike. V Sloveniji kadi 28 odstotkov prebivalcev, razkriva zadnja raziskava Eurbarometra.

V Evropski uniji se je med mladimi v starosti od 15 do 24 let v primerjavi z letom 2014 delež kadilcev povečal s 25 odstotkov na 29 odstotkov.

Skupno v EU kadi 26 odstotkov ljudi. Največ kadilcev je v Grčiji, 37 odstotkov, sledita Bolgarija in Francija s po 36 odstotki. Na četrtem mestu je Hrvaška, kjer kadi 35 odstotkov prebivalstva. Najmanj kadilcev v EU je na Švedskem, sedem odstotkov.

Kaj se zgodi, če prenehate kaditi?

Že po treh mesecih se bosta na račun tega, da ste prenehali kaditi, izboljšala krvni obtok in telesna zmogljivost, v roku devetih mesecev se bo zmanjšal kašelj, piskanje v pljučih in težave z dihanjem.  Po petih letih se bo kar za polovico zmanjšalo tveganje za nastanek srčnega infarkta, po desetih letih pa se bo tveganje za srčni infarkt izenačilo z nekadilci. Po desetih letih se bo razpolovilo tudi tveganje za nastanek raka na pljučih.

Naše telo Zdravje Kaj se zgodi, če v tem trenutku prenehamo kaditi
Komentarjev 1
  • matermila 17:34 21.september 2017.

    Če bi imel avstralsko plačo,bi zlahka porabil 17€ za škatlo cigaret.Ne nabijajte nekaj v tri dni.