Zdravje > Življenjski stil
2363 ogledov

Dokaz, zakaj je savna še posebej koristna

savna savnanje Shutterstock
Imeli skoraj za tretjino manj možnosti, da so zboleli kot tisti, ki so v savno hodili redkeje oziroma nikoli.

Potenje v savni vsaj dvakrat tedensko lahko zmanjša tveganje za potencialno smrtonostne okužbe, kot je na primem pljučnica, kaže raziskava, objavljena v znanstveni reviji European Journal of Epidemiology.

Savna | Avtor: PR PR

Moški, ki redno hodijo v savno vsaj štirikrat tedensko, imajo za tretjino manj možnosti za razvoj tovrstnih bolezni, s štirimi obiski savne na teden pa se tveganje zniža za 40 odstotkov.

Raziskovalci z Univerze v Bristolu in Vzhodnofinske Univerze so preučevali 1.935, starih od 24 do 61 let, in opazovali njihovo zdravstveno stanje v obobju daljšem od 25 let.

 

V tem času so beležili, kako pogosto so moški hodili v savno in kako pogosto so obiskali zdravnika zaradi močnih napadov astme, pljučnice zaradi okužb v prsih in zapletov zaradi kronične obstruktivne pljučne motnje.

V četrt stoletja, kolikor je trajala študija, je 379 posameznikov moralo poiskati zdravniško pomoč zaradi respiratornih težav. Raziskava pa je ob tem pokazala, da so sodelujoči v raziskavi, ki so v savni uživali dva - do trikrat na teden, imeli skoraj za tretjino manj možnosti, da so zboleli kot tisti, ki so v savno hodili redkeje oziroma nikoli.

Za 41 odstotkov pa se je zmanjšalo tveganje, da bi zboleli za pljučnico pri tistih posameznikih, ki so se savnali vsaj štirikrat tedensko, je poročal The Daily Telegraph.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 15:13 29.oktober 2017.

    Pozor pred uporabe savne ! V kopaliških savnah je velika verjetnost ,da dobite glivice ,kot jih je že nekaj znancev ,kljub uporabi brisače ! Savne ,ki so v ceni kopalne karte so največkrat premalo razkužene in čiščene . Preverite dezinfekcijo savn .