Zdravje > Življenjski stil
335 ogledov

Pri nogometaših za tri in pol krat večja verjetnost za razvoj te hude bolezni

žoga nogomet Profimedia
Nogometni zvezdnik je umrl zaradi demence. Ta je bil posledica večkratnih poškodb glave, ki jih je utrpel med aktivno kariero.

Kritična javnost nogometni vrh že nekaj časa opozarja na zapostavljanje problematike oziroma vse večjh dokazov o povezavi profesionalnega nogometa z demenco. Gre za vprašanja, v kolikšni meri je bolezen, ki prizadene možganske funkcije kot na primer spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje in učne sposobnosti, povezana s tem popularnim in zelo razširjenim športom.

stres starost demenca Zdravje Bodite pozorni: To so prvi znaki demence

Najnovejša raziskava škotskih znanstvenikov z Univerze Glasgow dodatno potrjuje te strahove, pri nakdanjih nogometaših so namreč ugotovili za tri in pol krat večjo verjetnost, da se jim bo v prihodnjem življenju razvila demenca. Uporabili in primerjali so podatke 7676 nekdanjih profesionalnih nogometašev in približno njihovih 23.000 vrstnikov iz splošne populacije, poroča BBC. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Strokovnjaki univerze Glasgow so ugotavljali, ali obstaja povezava med udarcem žoge z glavo in poškodbo možganov. Raziskavo je sprožila novica o smrti nekdanjega nogometaša West Broma Jeffa Astla. Nogometni zvezdnik je umrl zaradi večkratnih poškodb glave, ki jih je utrpel med aktivno kariero. 

stres starost demenca Zdravje S tem enostavnim testom mogoče napovedati demenco

Analizirali so primere moških, ki so se profesionalno ukvarjali z nogometom na Škotskem med leti 1900 in 1976. Dolgo pričakovano študijo so naročili Nogometna zveza Škotske in zveza profesionalnih nogometašev

Študija o spremembah na možganih, ki bi lahko bile posledica poškodb glave nogometašev, se je začela januarja, vodil pa jo je nevropatolog  Willie Stewart.

Med nekdanjimi nogometaši so ugotovili kar petkrat večje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni, štirikrat večje tveganje za motnje motorike in dvakrat večje tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni. 

Hkrati je raziskava ugotovila, da so nekdanji nogometaši v primerjavi z ostalimi prebivalci manj verjetno imeli srčne bolezni in nekatere vrste raka, kot je pljučni rak.

Nogomet je tudi koristen

Stewart poudarja, da gre za najbolj celovito raziskavo, ki je preučila podrobnosti nevrodegenerativnih bolezni, ne le med profesionalnimi nogometaši, ampak v športu na splošno. "Podatki so pokazali, da nogometaši, čeprav so bolj dovzetni za razvoj demence, manj verjetno umrejo zaradi drugih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni," je dejal Stewart, ki verjame, da je treba upoštevati zdravstvene koristi igranja nogometa. 

Čakalnica Zdravje "To je najdražja bolezen"

Povezava med kontaktnimi športi in nevrodegenerativno boleznijo je predmet razprave že nekaj zadnjih let, vendar do te študije ni bilo jasno, ali obstajajo dokazi o povečanju stopnje nevrodegenerativne bolezni pri nekdanjih nogometaših. Astle, nekdanji angleški reprezentant je umrl 2002  v starosti 59 let. Analiza je pokazala, da so bile njegove možganske poškodbe posledica udarcev z žogo v glavo. 

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 14:17 28.oktober 2019.

    Dobr da boksarjem ne more bit nič, ker oni ne dobivajo udarcev v glavo, samo v brado in na oko :)