Zdravje > Življenjski stil
3967 ogledov

Hrana ali telovadba? Znanstveniki sedaj pri odločitvi priskočili na pomoč

Ali je učinkoviteje, da gremo štirikrat na teden v fitnes ali najprej spremenimo prehrano?

Kaj je pomembnejše na poti do cilja - prehrana ali telovadba? Seveda je najbolje oboje, z zdravo prehrano in gibanjem bomo dosegli najboljše rezultate. Vendar, ali je učinkoviteje da gremo štirikrat na teden v fitnes ali čokolado zamenjamo s solato? 

Hujšanje Leto 2018 Zdravje To so najboljše in najslabše diete

Za Philipa Stanforda, profesorja na univerzi v Texasu ni nobenega dvoma. "Raziskave so pokazale, da ima prehrana veliko večjo vlogo kot vadba," je povedal za strokovno revijo Science Alert.

Za telovadbo si moramo vzeti čas in ves čas se je treba truditi: "Poleg tega z vadbo porabimo veliko manj kalorij, kar je v nasprotju s pripričanji večine ljudi " pravi profesor in dodaja, da bomo z opustitvijo kalorične hrane hitro opazili spremembe na obsegu pasu.

Hujšanje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
 "Za porabo 3.500 kolarij na dan bi morali prehoditi kar 56 kilometrov, kar je ogromno, medtem ko ena sama čokolada vsebuje približno 500 kalorij. Verjetno se je veliko lažje odreči čokoladi, kot hoditi osem kilometrov, " pojasnjuje Stanforth.

Znanost potrjuje profesorjevi teoriji. Velika raziskava, ki so jo pred leti objavili v reviji American Journal of Clinical Nutrition in v kateri je sodelovalo kar tri tisoč ljudi, je pokazala, da so manj hranljivejše dijete učinkovitejše od telesne vadbe.

Vadba je namreč pomembna pozneje, ko smo že shujšali. Druge študije so namreč pokazale, da so ljudje, ki so že uspeli izgubiti kilograme, to težo najlažje in njauspešnje vzdrževali z rednim gibanjem.

Seveda vadba izboljša razpoloženje in pomaga telesu v boju s stresom, depresijo in anksioznostjo. Če je vaš cilj v letu 2018 izguba težw, najprej razmislite o spremembi prehrane. hujšanje, dieta, tehtnica Zdravje Trik za hujšanje, ki vam bo celo všeč

Najbolj idealno je seveda, da najdete čas za oboje. Za zdravo hrano in gibanje, saj boste le tako boste zmanjšali tveganje za bolezni, na primer srca in ožilja, da o boljšem psihičnem počutju in spancu sploh ne govorimo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.