Zdravje > Življenjski stil
30 ogledov

Izračuna tveganje za smrt

vadba Shutterstock
Znanstveniki so razvili formulo, ki napove tveganje za smrt za naslednjih deset let zaradi srčno-žilnih bolezni.

Strokovnjaki so razvili formulo za izračun tveganja smrti v naslednjih desetih letih, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Enačbo se rešuje na podlagi podatkov, ki jih strokovnjaki pridobijo s testom vzdržljivosti na tekaški stezi. Formulo lahko uporabijo tako pri zdravih osebah, kot pri tistih, ki imajo težave s srčno-žilnim sistemom.

Dolgoročno tveganje

“Test se razlikuje od podobnih predhodnikov, saj je primeren za vsakogar,” pojasnjuje Haitham Ahmed iz Univerze John Hopkins. “Ostali podobni testi se lahko opravljajo le pri osebah, pri katerih so že zaznali težave s srčno-žilnim sistemom,” še pravi in dodaja, da nam ta nov test ponuja podatke za dolgo obdobje desetih let in ne predstavlja preiskusa kratkoročnega tveganja.

Raziskovalci so za razvoj formule analizirali podatke 58.000 oseb. “Test na tekaški stezi se imenuje FIT Score Treadmill Score, je enostaven za uporabo in ne stane nič,” pojasnjuje idejni vodja Michael Blaha iz Univerze John Hopkins iz Baltimora. Upa, da bo steza postala dobra podpora kardiologom in splošnim zdravnikom. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.