Zdravje > Življenjski stil
515 ogledov

Javna pobuda, ki bi ji morali slediti vsi Slovenci

Zivljenje 28.03.13, pogovor, mati, otrok, foto: shutterstock Shutterstock
V Sloveniji: vzrok za mnoge težave v družbi, družini, med partnerjema kot tudi na delovnem mestu ...

Letošnja vseslovenska akcija Ustavi se!, letos opozarja na pomen komunikacije. Organizatorji akcije namreč dnevno opažajo, da je komunikacija vzrok za mnoge težave v družbi, družini, med partnerjema kot tudi na delovnem mestu.

Z akcijo opozarjajo na pomen in potrebo dvosmerne komunikacije. Javna pobuda ima letos dva slogana: Ustavi se! … In povej. Ustavi se! … In prisluhni.

"Vedno ostajajo propravni izpiti"

Psiholog, predavatelj, pisatelj in bloger Matic Munc je ob uradnem začetku akcije izzval z mislijo: “Mladi niso neumni, ne smejo pa postati obešalnik za naše težave.” S tem je poudaril težo in hkrati priložnost, ki jo prinaša družina kot osnovna celica, kjer se otrok nauči prvih veščin komunikacije. Predstavil je tudi možnosti, kaj v primerih, ko to ni mogoče in dejal, da vedno ostajajo popravni izpiti in se človek tudi kasneje v odraščanju lahko nauči odprte, iskrene in spoštljive komunikacije.

Organizacijska psihologinja Eva Kovač je predstavila svoje izkušnje, kako se neosvojene spretnosti v komunikaciji lahko odražajo na delovnem mestu. Opozorila je, da konflikt običajno zaznavamo z negativno konotacijo, a za to ni potrebe. Če znamo konflikte reševati, je to odlična priložnost za napredek: ”Nekatera podjetja celo spodbujajo konflikte v delovnem procesu oziroma v fazi reševanja ali generiranja novih idej, saj vsak konflikt pomeni tudi različna stališča in pogled na obravnavano tematiko.”

Zdravnik družinske medicine in direktor zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Sašo Rebolj je iz prakse predstavil, kaj pomeni delovati v večjem kolektivu, kot je na primer zdravstveni dom s 187 zaposlenimi. "Samo delo z bolniki je odgovorno in resno. Še posebej, ko sporočamo slabe novice o zdravstvenem stanju. Zato je pomembno, da se zdravniki in zdravstveno osebje učimo komunikacije. Te veščine ne smejo biti prepuščene samoiniciativnosti posameznikov."

Izmišljen jezik oziroma praznjenje

Jungian coaching trener Jasna Knez je že tretje leto ambasadorka akcije. “Preprosto verjamem v pobudo #ustavise in želim biti del tega gibanja. Letos tudi z mojim profesionalnim področjem, to je komunikacija. Komunikacija z drugimi, predvsem pa s sabo. Že zelo zgodaj sem razvila svojo tehniko pogovora s samo seboj in izražanja vsega nakopičenega. Momljanje v nekem čudnem jeziku, ki mu rečem kar izmišljen jezik oziroma praznjenje, danes na svojih delavnicah uspešno delim tudi z drugimi."

Ambasadorji so tudi: Ana Ostrički, Jasmina Kozina Praprotnik in Urban Praprotnik, Vesna Milenković, Sašo Rebolj, Mario Sambolec, Leonida in Albert Mrgole, Jasna Knez, Eva Kovač, Katja Mlakar, Jan Golja, Nipke, Mateja Bobek, Urša Krišelj Grubar, Jan Kok, Anja Oman, Nomi Hrast in Gregor Pirc z društvom Onkoman.

"Brez ambasadorjev in partnerjev nam v treh letih ne bi uspelo narediti tako uspešne akcije. Velika spodbuda so tudi zahvale ljudi, da smo opozorili na prehiter tempo življenja, razširjenost stresa in s tem povezano porast bolezni. Ljudje se bojijo, da kljub trudu ne bodo kos pritiskom. Organizatorji akcije menimo, da je rešitev v odprtem pogovoru, kjer prisluhnemo sebi in sogovorniku. Pomembno je slišati in povedati. Na ta način bomo ustvarili prostor za uspešen pogovor," sta optimistični pobudnici in organizatorki akcije, Anja Vogrič in Andreja Verovšek iz Med.Over.Net.

Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, je sicer že v letu 2017 prvič spodbudila odkrito javno razpravo o posledicah prehitrega tempa življenja. Strokovnjaki, ambasadorji, uspešna slovenska podjetja in mediji so začeli z ozaveščanjem o preprečevanju izgorelosti. V letu 2018 so nadaljevali s poglabljanjem tematike in raziskovali vzroke in opozorili, da se v ozadju pogosto skriva strah. V letu 2019 nadaljujemj s spodbujanjem odprte, jasne in odgovorne komunikacije. 

Komentarjev 1
  • Sienna_Lowrie 15:37 10.junij 2019.

    Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži ...prikaži več temu delu in začne zaslužiti s tem, da sledi tej stranii. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com