Zdravje > Življenjski stil
3452 ogledov

Je bolje izbrati spanje ali telovadbo?

Fitnes Profimedias
Spanec na račun telesne aktivnosti ali telesna aktivnost na račun spanca?

Mnogo ljudi v natrpanem delovnem tednu ne najde časa za vse aktivnosti, ki jih zapoveduje zdrav življenjski slog. Pri nekaterih je celo tako hudo, da morajo izbirati med priporočljivodolgim spancem in telesno aktivnostjo. Čemu torej dati prednost, ko nam zmanjka časa - telesni aktivnosti na račun zgodnjega vstajanja ali daljšemu spancu na račun telesne aktivnosti?

"To je grozna izbira," je za New York Times dejal Charles Czeisler, strokovnjak za spanje z medicinske fakultete Harvard v Bostonu in dodal, da sta tako spanec kot telesna aktivnost ključnega pomena za zdrav način življenja in enega ne smemo zanemarjati na račun drugega.

Spanec je pomemben za vadbo, saj zmanjšuje tveganje za poškodbe in nam omogoča, da si opomoremo po telovadbi. Pomanjkanje spanca slabi imunski sistem, zaradi česar bolj verjetno zbolimo, kar pomeni, da moramo takrat spustiti vadbo. Krajšanje spanja je med drugim povezano tudi s tveganjem za pojav srčno-žilnih bolezni in diabetesa. Seveda pa je tudi telesna aktivnost povezana s številnimi pozitivnimi učinki, vključno z boljšim spancem.

Czeisler izpostavlja, da s tem, ko hodimo v posteljo pozno, še posebej, če pred spanjem uporabljamo elektronske naprave, spreminjamo cirkadiane ritme v telesu. Ljudje še vedno rabimo osem ur spanca na noč. Torej, če vstanete po šestih urah spanca in pol, boste vadili med svojo biološko nočjo, opozarja strokovnjak.

Tudi mišične celice ...

Raziskovalci z Univerze Northwestern kažejo, da imajo tudi mišične celice cirkadiani ritem, kar pomeni, da se v biološkem dnevu bolje obnavljajo in boljše delujejo kot v času biološkega večera. "Torej je vstajanje med vašo biološko nočjo, da bi vadili, kontraproduktivo," je dejal Czeisler.

Certificirana zdravstvena in wellness trenerka na kliniki Mayo Desiree Ahrens pravi, da obstaja mnogo načinov, kako lahko vadbo stisnemo v naše natrpane urnike, ne da gremo v telovadnico ali fitnes. Ena izmed takšnih je tek po stopnicah do stanovanja, poleg tega pa lahko vadbo čez dan razdrobimo v več manjših kosov.

Če imate doma majhne otroke, je povsem normalno, da si priznate, da ne gre za najbolj intenzivna leta vašega življenja, kar se tiče telesne aktivnosti, zato ni potrebe, da se pretirano obremenjujete.

Najpomebnejše je, da uporabite zdrav razum in najdete zdravo ravnovesje med dovolj spanja, vstajanjem in jutranjo vadbo. "Če imate najboljše namere in se na koncu zbudite trikrat na noč zaradi otrok, pojdite nazaj v posteljo," je zaključila Ahrensova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.