Zdravje > Življenjski stil
643 ogledov

"Kajenje ubija" natisnjeno na vsaki posamezni cigareti

kajenje Profimedia kajenje
Tiskanje opozoril o škodljivih posledicah kajenja na vsako cigareto bi bilo sodeč po novi raziskavi res učinkovito.

Tiskanje opozoril na posamezne cigarete bi lahko igralo ključno vlogo pri zmanjšanju kajenja. Tako so zaključili strokovnjaki v sklopu raziskave narejene na Univerzi v Stirlingu na Škotskem, ki je bila objavljena v reviji Addiction Research and Theory.

V sklopu raziskave so študenti ugotavljali odziv kadilcev na morebitno uvedbo opozoril na vsako posamezno cigareto in ugotovili, da se zdi tudi kadilcem to prvi inovativni pristop, ki res odvrne od kajenja. To naj bi veljalo predvsem za mlade ter tiste, ki so komaj začeli kaditi ali za nekadilce.

Takšen pristop je po mnenju strokovnjakov uspešen predvsem zato, ker kadilcu onemogoča možnost "pobega" in ima opozorilo ves čas na očeh. Opozorila na embalaži so namreč zlahka skrili in pospravili. 

V raziskavi je sodelovalo 120 kadilcev starih 16 let in več.

Številne brezplačne oblike opuščanja kajenja

Zasvojeni z nikotinom lahko sicer v Sloveniji najdejo več oblik pomoči, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tako so v okviru zdravstvenih domov vzpostavljeni zdravstvenovzgojni centri in Centri za krepitev zdravja, kjer usposobljeni strokovnjaki nudijo podporo pri opuščanju kajenja. 

Na NIJZ deluje tudi brezplačna anonimna številka 080 27 77, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici. Ministrstvo je zagotovilo dodatna sredstva za razširitev delovanja brezplačne telefonske številke za pomoč pri opuščanju kajenja, tako da je sedaj na voljo vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih. Na to številko se lahko za obrnejo po pomoč tisti, ki bi želeli prenehati s kajenjem. Prek številke je možno tudi proaktivno telefonsko svetovanje svetovalca, kjer sta dva telefonska klica namenjena podpori, preprečevanju ponovnega kajenja in reševanju trenutnih težav.

Različne programa opuščanja kajenja izvajajo tudi nevladne organizacije. Tako v Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo (SZOTK) v sklopu projekta Zmanjševanje rabe tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov ter alkohola med prebivalci Slovenije izvajajo preventivne programe »Moja nekadilska zaobljuba« in »Proste roke, čista pljuča« za osnovnošolce in srednješolce ter »Delavnice za opuščanje kajenja« za odrasle osebe in zaposlene in program »Nosim, ne kadim« za nosečnice kadilke. 

Na Kliniki Golnik pa že od leta 2003 sodelujejo v projektu Bolnišnice brez tobaka in njihovim uporabnikom pomagajo opustiti kajenje.  Bolnikom nudijo tudi kratek nasvet o opuščanju kajenja, ne le v času njihovega bivanja v bolnišnici, ampak tudi po odpustu. Po enem in šestih mesecih jih pokličejo in preverijo njihov aktualni odnos do kajenja in jih podprejo v nadaljnjem procesu opuščanja kajenja. Izkazalo se je namreč, da so intervencije opuščanja kajenja, ki so vključevale podporo in spremljanje bolnikov v obliki telefonskih pogovorov ali nadaljnjih svetovalnih obravnav tudi v času po odpustu iz bolnišnice, učinkovitejše.

anja.scuka@zurnal24.si