Zdravje > Življenjski stil
9171 ogledov

Kako dolgo bomo živeli? Najnovejše ugotovitve nasprotujejo dosedanjim

Ljudje na ulici
Če lahko vplivamo na postopek staranja,  lahko tudi povečamo pričakovano življenjsko dobo," je dejal strokovnjak, ki se ukvarja s procesi molekularnih mehanizmov staranja.

Pričakovana življenjska doba se je v zadnjem stoletju dramatično povečala in sicer zaradi cepiv, varnejših porodov in spopadanja s smrtonosnimi boleznimi, kot so rak in bolezni srca. 

Pričakovana življenjska doba v zadnjih letih ostaja ista, kar pomeni, da naj ne bi živeli več kot 115 let.

Živeli bomo 140 let?

Najstarejša oseba, katere starost je bilo mogoče slediti na podlagi dokumentov in je umrla leta 1997, je bila stara 122 let, izraelski znanstveniki pa sedaj ugotavljajo, da bi jih lahko v prihodnosti dočakali tudi 140: "V preteklosti je 70 odstotkov ljudi umrlo zaradi okužb, danes jih skoraj enak odsotek umre zaradi bolezni, ki značilne za starost," pravi izraelski univerzitetni profesor Haim Cohen.

"Če lahko vplivamo na postopek staranja,  lahko tudi povečamo pričakovano življenjsko dobo," je dejal strokovnjak, ki se ukvarja s procesi molekularnih mehanizmov staranja.

Cohen in devet njegovih sodelavcev so študijo objavili v znanstveni reviji The Journals of Gerontology. Omenjeni znanstveniki so opravili na stotine poskusov tako, da so posegli v procese staranja kvasovk, črvov, muh in glodalcev. Ugotovili so, da se njihova življenjska doba ves čas povečuje: "Če bi podobne "intervencije" opravili na ljudeh, bi lahko podaljšali pričakovano življenjsko dobo za 30 odstotkov," dodajajo. 

Cohnova raziskava je v nasprotju s študijo ekipe na Albert Einstein College of Medicine v New Yorku. Ta je lani analizirala podatke o smrtnosti in podatke o smrti starejših od 110 let v Franciji, Veliki Britaniji, ZDA in na Japonskem.

Zdravje Tako dolgo bomo živeli in nič več

Podatki so pokazali, da se naraščanje življenjske dobe pri stoletnikih upočasnjuje in je ostala enaka že vsaj dve desetletji. Znanstveniki ugotavljajo, da bodo le redki živeli dlje kot 115 let. "Pri starejših od 105 let je le malo napredka, kar pomeni, da se najverjetneje približujemo meji človekovega življenja," je povedal eden eden od ameriških raziskovalcev, prepričan, da je nemogoče živeti več kot 115 let. 

Povsem drugačnega mnenja je direktor demografskega oddelka nemškega inštituta Max Planck James Vaupel:"Cohenov članek temelji na natančnih in natančnih raziskavah," je dejal za nemško tiskovno agencijo DPA.

Nemški strokovnjak, ki delo izraelskega strokovnjaka podpira in se ne strinja z "115-letno mejo" upa, da bodo tovrstne raziskave pripomogle predvsem k podaljšanju zdravega življenja. "Cilj je, da ljudje ostanejo zdravi dlje in imajo kakovostno življenje, ne samo da živijo dlje," je poudaril.

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 11:59 05.december 2017.

    v čem je sploh smisel dolgega življenja ? podaljševati starostno obdobje ? čemu le ? živeti 150 let od tega 50 let po raznih bolnicah in živeti na plečih aktivnega prebivalstva, najbrž je vsakomur jasno da je življenje v nevitalnem ...prikaži več telesu več kot bedno

  • Pepe007 11:40 05.december 2017.

    Smisel ima samo podaljševati dobo kvalitetnega aktivnega življenja in ne životarjenja.

Sorodne novice