Zdravje > Življenjski stil
299 ogledov

Kako naj tečejo otroci

Mali kraški maraton Mali kraški maraton
Daljši, neprekinjen tek in tek na splošno, lahko predstavlja velik stres za otrokova narastišča mišic, kosti ... ki so do konca pubertete še v fazi razvoja. Tek je sicer zelo zabaven in koristen za otroka.

"Za otroke je najbolje, da se teka lotijo preko igre in tečejo v krajših intervalih," svetuje tekaški trener pri Pulz Športu in pri Malem kraškem maratonu (MKM) Miha Jurečič. Daljši, neprekinjen tek in tek na splošno, lahko namreč predstavlja velik stres za otrokova narastišča mišic, kosti ... ki so do konca pubertete še v fazi razvoja.

"Težko je reči kdaj točno je ta točka, ko je za otroke na primer dobro, da eno uro neprestano teče. Vsekakor bi bilo pametno, da se počaka na konec pubertete, preden se začne z resnejšimi in daljšimi treningi," pravi. Dodaja pa, da ga ne smemo razumeti narobe, saj je tek zelo koristen za otroke. Paziti moramo le, da ne pretiravajo. "Razdalje, kot so na primer 200 in 400 metrov, v katerih bodo lahko tekmovali tudi otroci na Malem kraškem maratonu, so zelo simpatične razdalje in izziv, za vse šolske in predšolske otroke," pojasnjuje.

Pravilna motivacija

Po njegovih izkušnjah lahko otrok tek selo hitro zasovraži, če ga v to silimo. "Tekaško vadbo mu je potrebno predstaviti preko raznih tekaških iger, kot so lovljenja, štafetne igrice in podobno. Dobra motivacija je lahko tudi tekmovanje, ki je lahko za otroka prava dogodivščina," meni. Paziti moramo le, da si postavi realne cilje. Eden izmed glavnih ciljev naj bosta užitek in zabava, ne uvrstitev.

Od otroka po njegovih besedah nikakor ne smemo preveč zahtevati. "Zaupati morate v proces in otroku pomagati postaviti realne cilje. Otrok mora uživati in se zabavati na treningih," pravi in dodaja, da bi moral biti cilj staršev, da otrok vzljubi tek kot odlično obliko rekreacije. "Ne obremenjujte se z rezultati. Če otrok tek vzljubi in bo rad treniral, bo že sam vložil več v aktivnost in rezultati bodo sledili. Vi ga potem le vodite, motivirate in navijate zanj," je sklenil.

Maraton za najmlajše

V nedeljo bo v Sežani otvoritev tekaške sezone z Malim kraškim maratonom, kjer bo poskrbljeno tudi za otroke. Na sporedu pred štartom glavnega teka bo ob 10:10  poSKOKčev tek za predšolske otroke (200 m), ob 10:20 bo poSKOKčev tek za šolske prve triade (200 m), ob 10:25 pa bo mini maratonček  4. - 6. razred (400 m). Glavni štart za odrasle bo ob 11.00, po glavnem štartu pa bo na vrsti še šolski tek. Ob 11:15 se torej prične mladi kraški maraton 7. - 9. razred  (2500 m).

Za otroke bo zagotovljeno brezplačno varstvo, s športnim programom. Otroke bodo povabili tudi na Otroški tek, zabavali pa se bodo tudi na velikem napihljivem toboganu. Športni vrtec bo organiziran v srednješolski športni dvorani (poleg dvorane, kjer bo potekal prevzem startnih številk); vrata bo odprl ob 9,30. uri in jih zaprl ob 13.30 uri. Za varstvo in športno animacijo bodo skrbele športne pedagoginje, ki bodo otroke tudi peljale na poSKOKčeve teke.

Vprašanja povezana s tekom lahko postavite v naši svetovalnici tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.