Zdravje > Življenjski stil
56 ogledov

Kako pokurimo maščobe

dihanje, joga Shutterstock
Raziskava je pokazala, koliko kilogramov izdihanega ogljikovega dioksida in vode potrebujemo za izgubo desetih kilogramov maščobe.

"Namen hujšanja je izguba odvečne telesne maščobe, ki se nabira na različnih delih telesa. Porabljena maščoba pa le ne gre zgolj v energijo in toploto, kot so prepričani nekateri," pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko - Nutrisu. 

Opisujejo, da se presežek hranil, torej beljakovin, ogljikovih hidratov ali maščob, ki ga zaužijemo s hrano, se v telesu kopiči v obliki maščobe. Telo pa lahko to nakopičeno maščobo s pomočjo različnih kemijskih reakcij razgradi in porabi. Ob hujšanju moramo torej porabiti maščobne zaloge.

Za deset kilogramov potrebujemo ...

"Maščobe se v telesu shranjujejo v maščobnem tkivu, v obliki trigliceridov. Najpogostejše maščobne kisline, ki jih sestavljajo so oleinska, palmitinska in linolenska kislina," pravijo na Inštitutu. V raziskavi, ki jo navajajo, so prikazali, da je za izgubo desetih kilogramov telesne maščobe potrebno 29 kilogramov vdihanega kisika, v metabolni reakciji, ki pri tem poteče pa nastane 28 kilogramov ogljikovega dioksida in 11 kilogramov vode. "Pri tem se sprošča toplota, ki je stranski produkt te reakcije, ne pomeni pa, da se maščoba pretvori le v toploto," pravijo in dodajajo, da se ogljikov dioksid in voda, ki sta produkta te reakcije, izločita iz telesa z dihanjem.  

Pojasnjujejo, da to ne pomeni, da bomo zgolj z več dihanja pokurili več maščobe. S tem si bomo kvečjemu povzročili vrtoglavico. "Za izgubo telesne mase še vedno potrebna fizična aktivnost, ki povzroči, da se zaloge maščobe sploh začnejo porabljati. Ko pa se ta proces začne, produkte razgradnje, torej ogljikov dioksid in vodo izločimo z dihanjem," so zaključili. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.