Zdravje > Življenjski stil
1137 ogledov

Kako so v resnici učinkovite kreme proti celulitu?

krema
Vsako leto se pojavijo nove kreme, ki naj bi bile v boju zoper celulit še bolj učinkovite. Kaj je pokazal test?

Kreme, ki obljubljajo, da bodo odpravile celulit, so prav gotovo ene izmed najbolj agresivno oglaševanih. Sicer proizvajalci teh "čudežnih" pripomočkov na trg vsako leto pošljejo nove, inovativne in še boljše izdelke, ki naj bi odpravili celulit, ki pesti približno 85 žensk, starejših od 20 let.

Potrošniške organizacije so zaradi tega preverile 11 krem proti celulitu in jim ob bok postavile povsem običajno mleko za telo. Vsak izdelek je mesec dni testiralo 30 uporabnic, pred in po zaključku testa pa so jim izmerili obseg stegen, jih fotografirali z infrardečo termo kamero, svojo oceno pa je podal tudi dermatolog, potek testa pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Če bi bili tako učinkoviti, jih ne bi umeščali med kozmetične izdelke

Na ZPS ženskam svetujejo, da denar, ki bi ga porabile za nakup kreme, raje namenite športu in zdravi prehrani, saj do nekih izboljšav po testiranju niso zaznali. Učinke krem so tako izmerili v milimetrih, ne v centimetrih, kot tako radi obljubljajo proizvajalci: "Evropska zakonodaja določa, da med kozmetične izdelke spadajo substance in mešanice, ki so namenjene uporabi na površini telesa (povrhnjica, lasje, nohti, ustnice) in v ustih, z namenom čiščenja, dišavljenja in zaščite. Interpretacije, ali kozmetični izdelki, ki obljubljajo zmanjševanje celulita, sploh spadajo med kozmetične izdelke, so različne. Če bi bili izdelki za zmanjševanje celulita res tako učinkoviti, kot obljubljajo proizvajalci (eden izmed preizkušenih izdelkov obljublja celo tri centimetre manjši obseg stegen po mesecu dni uporabe), jih zagotovo ne bi uvrščali med kozmetične izdelke. Ti namreč učinkujejo le na površini kože in z njimi ne moremo doseči tako izrazitih sprememb," je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije. 

Mikroskopski učinek, ki ni vreden našega denarja

Sicer dodajajo kremam proti celulitu različne učinkovine, ki naj bi pripomogle k zmanjšanju maščobe, kot je na primer kofein, izvlečki bršljana, kostanja, ginko bilobe, ananasa, papaje, naj bi po njihovem zboljšali mikrocirkulacijo strukture kože...

Kot navadno mleko za telo

Meritve po mesecu dni uporabe krem meritve so pokazale, da se je obseg stegen pri prostovoljkah v povprečju zmanjšal le od 1,2 pa do tri milimetre: "Zanimivo, da se je obseg stegen nekoliko zmanjšal tudi po uporabi 'navadnega' mleka za telo, v povprečju za 1,3 milimetra. To le potrjuje precej razširjeno mnenje, da gre pri uporabi izdelkov za zmanjšanje celulita predvsem za učinek masaže," je povzela rezultate Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.