Zdravje > Življenjski stil
340 ogledov

Kam po diskoteki ali koncertu?

koncert, občinstvo Profimedias
"V poletnem času smo lahko v nočnih klubih in diskotekah, pa tudi gostinskih lokalih izpostavljeni glasni glasbi. Izpostavljenost hrupu lahko povzroči vznemirjenost in poškoduje sluh," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)

Strokovnjaki z NIJZ obiskovalcem priporočajo, da si vsako uro vzamejo vsaj deset minut odmora in ga preživijo v mirnem okolju. Pri tem pa naj so prostori v nočnem klubu urejeni tako, da se lahko obiskovalci vsaj začasno umaknejo v mirnejše okolje.

Organizatorjem prireditev z glasno glasbo svetujejo, da naj bo prireditveni prostor primerno izbran. Poskrbeti je treba tudi za dobro akustiko v prostoru. Zvočniki naj bodo v prostoru postavljeni tako, da obiskovalci ne morejo priti v njihovo neposredno bližino. V prostorih naj organizatorji izvajajo meritve hrupa.

Priporočajo pa tudi, da organizatorji dogodkov ob vhodu podajo obvestilo, da raven zvoka v klubu dosega vrednosti, ki bi lahko predstavljale nevarnost za okvare sluha. Svetujejo, da udeležencem dogodkov ponudijo brezplačne čepke za ušesa.

Če vam šumi v ušesih ...

Posebno previdnost priporočajo bolj občutljivim obiskovalcem, saj se lahko njihovo stanje po obisku kluba ali prireditve poslabša. Pazljivi morajo biti na primer tisti, ki zaznavajo stalno šumenje v ušesih.

Izpostavljenost hrupu lahko povzroči vznemirjenost, motnje spanja ali počitka, poviša krvni tlak, poškoduje sluh ter poveča tveganje za pojav srčno-žilnih bolezni. Hrup povzroča tudi motnje pri koncentraciji in pogovoru ter zmanjša učinkovitost pri delu. Poslabša lahko tudi psihično stanje.

Po vsaki izpostavljenosti hrupu pa svetujejo, da posamezniki vsaj nekaj časa preživijo v mirnem in tihem okolju. Na ta način se lahko nastale poškodbe popravijo, sicer pride do trajnih poškodb sluha, so zapisali na NIJZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.