Zdravje > Življenjski stil
8927 ogledov

Kar trije od petih delavcev poročajo o teh boleznih

delavci Profimedia
V zbornici varnosti in zdravja pri delu ob začetku letošnjega evropskega tedna varnosti in zdravja pri delu pozivajo k razširitvi seznama poklicnih bolezni in doslednemu spoštovanju pravic delavcev do varnega in zdravega delovnega okolja.

Osrednja tema letošnjega tedna so sicer kostno-mišična obolenja, povezana z delom. O njih poročajo kar trije od petih delavcev v EU, povzroči ali poslabša pa jih predvsem delo in vplivi iz okolja, v katerem se delo opravlja. Nova znanstvena spoznanja poročajo, da tudi psihosocialni dejavniki oziroma stres pospešujejo nastanek kostno-mišičnih obolenj, so sporočili iz zbornice varnosti in zdravja ob delu.

Predsednik zbornice Janez Balantič je ob tem poudaril, da obolenja vplivajo na kakovost življenja ljudi in njihovo sposobnost za delo, saj so eden od najpogostejših vzrokov za invalidnost, odsotnost z dela in predčasno upokojitev.

"Vse to negativno vpliva na zadovoljstvo zaposlenih, gospodarstvo in posledično tudi socialno varnost državljank in državljanov. Država in delodajalci morajo narediti več, varnost in zdravje pri delu naj postaneta prioriteta naše družbe," je so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost.

Balantič je pozval tudi k posodobitvi zakona o varnosti in zdravju pri delu. Poudaril je, da so v ta namen v zbornici oblikovali delovno skupino, v katero so povabili tudi predstavnike medicine dela, prometa in športa ter Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani.

"Skupaj smo pripravili predlog sprememb krovnega zakona, ki bo izboljšal status in pogoje varnostnih inženirjev. Osnutek predloga je v širši obravnavi znotraj zbornice, dokončno pa ga bomo izoblikovali in predstavili na skupščini, ki bo prihodnji mesec. Želimo si več pooblastil, med drugim tudi za usposabljanje zaposlenih in izdelavo ocen tveganj, sploh v luči nesreč kot je bila v Melaminu ter dvig nivoja strokovne izobrazbe, potrebne za opravljanje strokovnih nalog," je še pojasnil Balantič.

Poziv k razširitvi seznama poklicnih bolezni

Balantič še poziva pristojnega ministra za zdravja Daniela Bešiča Loredana, da nemudoma pristopi k pripravi pravilnika o poklicnih boleznih, ki bo določil pravno veljavni postopek verifikacije neazbestnih poklicnih bolezni. Poklicno oboleli delavci z izjemo obolelih za azbestnimi boleznimi namreč ne morejo uveljaviti pravic po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, so še sporočili iz zbornice.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.