Zdravje > Življenjski stil
98 ogledov

Kdaj trenirati in kdaj delati

Nova služba vam ponuja priložnost, da začnete znova. Žurnal24 main
Ob kateri uri smo pri službenih opravilih najbolj produktivni? Katera je najprimernejša ura za telesno aktivnost? Kdaj smo najbolj kreativni? Preverite, kako deluje naša biološka ura.

Kdaj nas premaguje spanec in kdaj smo najbolj budni, uravnava naša biološka ura, ki se nahaja v možganih, piše italijanski Focus. Če želimo ohraniti telo zdravo in produktivno, moramo prisluhniti biološki uri in spati ponoči, delovati pa podnevi.

Biološka ura sicer uravnava ponavljajoče se spremembe, ki se ponavljajo v obdobju 24-ih ur. Na naše telo vpliva na različne načine, med drugim tudi na delovanje srca in jeter. Na podlagi tega so nekatere aktivnosti primernejše v jutranjem, druge pa v popoldanskem času. Preverite, kako si lahko načrtujete dan glede na biološko uro. Seveda obstajajo odstopanja od posameznika do posameznika, odstopanja so tudi pri različni starosti in v različnih letnih časih.  

Čas med 6.00 in 9.00

Med šesto in deveto uro zjutraj se naše telo postopoma prebuja in pripravi na nov dan. Proizvodnja hormona melatonina, ki uravnava spanec, preneha. V telesu se poveča raven kortizola, ki povzroča stanje pripravljenosti. Strokovnjaki opozarjajo, da je v tem času za kar 40 odstotkov več možnosti za možgansko kap, možnosti pa so še višje v zimskem času. Zunanji dejavniki kot sta tema in mraz sporočajo našemu telesu, da mora še spati, mi pa moramo v tem času v šolo ali v službo. V teh urah strokovnjaki odsvetujejo intenzivno fizično aktivnost.

Med 9.00 in 12.00

V dopoldanskih urah je raven kortizola najvišja, zato smo v tem delu dneva najbolj produktivni in imamo veliko sposobnost koncentracije. V tem času je najbolje opraviti najzahtevnejše naloge v dnevu, odgovarjamo na pomembno elektronsko pošto, opravimo pomembne sestanke, zaključujemo projekte, ki jih je treba dokončati, rešujemo težave in tako dalje. V tem času zato raje delamo in ne spimo.

Med 12.00 in 15.00

Zaradi aktivnosti v prebavilih, ki so se začele po kosilu, postanemo nekoliko zaspani. To se zgodi predvsem po kosilu, ki je bogat z ogljikovimi hidrati, sladkorji in maščobami. Če imate možnost, si po kosilu privoščite kratek sprehod ali kratko siesto. Prav v tem času se zaradi zaspanosti zgodi veliko prometnih nesreč, predvsem med starejšimi vozniki, zato se raje izognite vožnji. Strokovnjaki predvsem v tem času odsvetujejo uživanje alkohola.

Med 15.00 in 18.00

telovadba rekreacija tek | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Ko smo premagali utrujenost telesa v popoldanskih urah, je čas za fizično aktivnost. Temperatura telesa se v tem času občutno poveča, srce in pljuča pa dosežeta največjo učinkovitost. Ta čas športniki izkoristijo za zahtevnejše treninge, kot so denimo treningi zmogljivosti, oziroma kjer želijo preseči lastne rezultate. V tem času ni primerno spati.

 

 

 

Med 18.00 in 21.00

Po fizični aktivnosti boste najverjetneje lačni, a je bolje poseči po lahki večerji. Ker se počasi bliža čas za spanje, naše telo težko prebavlja maščobe in sladkorje. Naj bo glavni obrok kosilo, večerja pa naj raje ne vsebuje enostavnih hidratov. Posezite po zelenjavi. Veliko raziskav je pokazalo, da so ljudje, ki jedo za kosilo več in večerjo manj, bolj suhi ter imajo manj težav z raznimi boleznimi. Tisti pa, ki pojedo enako količino hrane, le da je razporejena drugače in pojedo zvečer več, so praviloma bolj nagnjeni k debelosti. V tem času smo bolj ustvarjalni in se nam pogosteje rodijo nove ideje. Predvsem v tem času strokovnjaki odsvetujejo popivanje.

Med 21.00 in 24.00

Češarika v možganih začne izločati hormon melatonin, ki nas uspava. Telesna temperatura začne padati, zato je to primeren trenutek, da skočimo v posteljo. Nekateri so zaspani prej, nekateri kasneje, veliko je odvisno tudi od športne aktivnosti. Če ste telovadili v poznih urah, bo telo praviloma potrebovalo več časa, da se pripravi na spanec. Tudi računalniki, tablice in pametni telefoni vplivajo na naš spanec, saj modra svetloba iz zaslonov moti proizvodnjo melatonina. Strokovnjaki v tem času za miren spanec odsvetujejo športno aktivnost in igranje igric na telefonu ali računalniku.

Med 0.00 in 3.00

Ravni melatonina so v tem času najvišje in telo je v najglobji fazi spanja. V tem času se možgani znebijo toksinov, ki so se nabirali čez dan in se pripravljajo na delovno obremenitev naslednjega dne. Spomini se konsolidirajo, naši notranji organi pa se sprostijo. Tudi če smo budni, je v tem času naša storilnost zelo nizka in smo praviloma zaspani. Prav v tem času se najpogosteje dogajajo industrijske nesreče, kjer so delavci v službi tudi v nočnem času. V nočnem času so se denimo zgodile tudi večje nesreče, kot so tiste v Černobilu, Bhopalu in Exxon Valdezu. Tisti, ki imajo takšno službo, da v tem času delajo, imajo več možnosti za zdravstvene težave kot so sladkorna tipa dva, rak dojke, debelost, kap in srčni infarkt. V tem času strokovnjaki odsvetujejo dela, ki zahtevajo veliko koncentracije.

Med 3.00 in 6.00

deklica, punčka, spanje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Še vedno je tema in temperatura telesa je še vedno nizka. Energija telesa, ki jo izkoriščamo za to, da nam je toplo, se v tem času uporablja za druge namene, kot je denimo obnova kožnih celic. Raven melatonina se sicer v tem času že začne zmanjševati. V tem obdobju je statistično gledano največ naravnih porodov. Morda je to zaradi razmerja med melatoninom in oksitocinom ali zaradi sprostitve mišic bodočih mamic. V tem času so najbolj učinkovite določene vrste kemoterapije, saj se v tem času rakave celice hitro delijo, zdrave celice pa so manj aktivne in je zato manj možnosti, da bodo poškodovane. V tem času strokovnjaki odsvetujejo fizično aktivnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.