Zdravje > Življenjski stil
1373 ogledov

Klima je v nočnem času škodljiva: resnica ali laž?

mati otroka deček deklica spanje Profimedias
Večina bralcev Žurnalove ankete meni, da uporaba klimatske naprave v nočnem času škodi zdravju. Kaj pravi stroka?

Na Instagram profilu portala Žurnal24.si smo bralce v anketi spraševali, ali uporaba klimatske naprave v nočnem času med spanjem škodi zdravju. Večina (56 odstotkov) vas meni, da klima ponoči res škodi. Pa je to res?

Resnica ali laž? Klima | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Odgovor strokovnjakinje

"V nočnem času je klimatska naprava prav tako dobrodošla pri hlajenju notranjih prostorov, kot čez dan. Še posebej v mestih, učinek toplotnega otoka, in v stanovanjih v najvišjih nadstropjih," nam je povedala Simona Perčič, dr. med., spec. jav. zdravja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Dodaja pa, da je za zagotavljanje varne uporabe naprave treba skrbeti za njeno redno in pravilno čiščenje, vzdrževanje ter servisiranje.

Ob nerednem vzdrževanju se v klimatski napravi namnožijo mikrobi, ki se ob njenem delovanju sproščajo v zrak. Vdihovanje mikrobov ali njihovih delcev lahko povzroči okužbe in vnetja pri človeku. Predvsem pa je pomembno zavedanje, da z uporabo klimatske naprave, ki ne dovaja svežega zraka v prostor, ne moremo nadomestiti rednega zračenja bivalnih prostorov. 

Simona Perčič, dr. med.

 

Kakšna je idealna temperatura?

Idealna temperatura zraka za človeka se po besedah strokovnjakinje individualno razlikuje, tudi glede na to ali sedimo ali se intenzivneje gibamo: "Kot cono toplotnega udobja opisujemo stanje, ko ne čutimo ne hladu ne vročine in ko ne zaznamo gibanja zraka ali njegove pretirane oziroma pomanjkljive vlažnosti."

Po Pravilniku o prezračevanju in klimatizaciji stavb naj bi v prostorih, kjer so sedeče osebe, zagotavljali naslednje vrednosti:

  • temperatura naj bo med 22 in 26 stopinj Celzija,
  • relativna vlažnost 30─60%,
  • srednja hitrost zraka v času hlajenja pa 0,15 metra na sekundo.

V poletnih mesecih, ko zunanje temperature presegajo 30° Celzija, je treba temperaturo v prostoru, če ga ohlajamo s klimatsko napravo, ustrezno prilagoditi. "Razlika med temperaturo v klimatiziranem prostoru in zunanjo temperaturo naj bo nastavljena glede na toplotno ugodje in zdravstveno stanje posameznika. Predvsem pa se moramo izogibati neposrednemu pihanju ohlajenega zraka iz klimatske naprave. Preprosto pravilo naj bo, da prostorov ne hladimo na nižjo temperaturo, kot jih pozimi ogrevamo," pojasnjuje Simona Perčič, dr. med.

Če nimamo klimatskih naprav, se pred vročino lahko po njenih besedah zaščitimo s senčenjem oken, zunanjimi žaluzijami, pravilnim režimom zračenja in z boljšo izolacijo zgradb. Čez dan se lahko se umaknemo v klimatizirane javne prostore, na primer knjižnice, trgovske centre, cerkve, muzeje itd., saj že nekaj ur bivanja v hladnejšem okolju pomembno zmanjša stres zaradi toplotne obremenitve: "Kadar je le mogoče, se iz mestnih središč umaknemo v naravo."

Hujšanje Magazin Kaj pred spanjem pojesti, da bi pospešili svojo presnovo Spanje Nespečnost Zdravje Kako pregnati mračne misli pred spanjem
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice