Zdravje > Življenjski stil
247 ogledov

Kronološko vsi iste starosti, biološko 30 let razlike

Staranje Profimedias
Znanstveniki si želijo, da bi upočasnili proces staranja in s tem zmanjšali tudi število bolezni, ki so v starosti pogostejše. Nekateri srečneži pa ne čakajo znanstvenikov, pri starosti 38-ih let izgledajo kot bi jih imeli 28. Brez lepotnih operacij.

Nekateri ljudje se zdijo večno mladi, drugi se starajo hitreje in so pri 38-ih letih videti kot 61-letniki.

Nova raziskava z Duke University potrjuje, kar nam govori že zdrava kmečka pamet, piše Focus. Naša kronološka starost tudi sodeč po raziskavi ne sovpada vedno z biloško starostjo. 

Preverjali celo delovanje ledvic  

V raziskavo so vključili tisoč oseb starih 38 let. Osebe so testirali glede na njihov fizični izgled in glede na zdravje, pri raziskavi so uporabili kar 18 biomarkerjev. Ugotavljali so denimo raven slabega holesterola v krvi, delovanje ledvic, krvni tlak, ugotavljali so stanje srčno-žilnega sistema in zdravje dlesni.

Njihove fotografije so posredovali študentom, ki so sodeč po videzu ugotavljali starost ljudi na fotografiji. Vsak, ki je ocenjeval starost prek fotografij, je ocenjeval starost iste osebe pri starosti 26, 32 in 38 let. Tudi biomarkerje so izmerili pri teh starostih.

Strokovnjaki so ugotovili, da so bili 38-letniki v raziskavi biološko stari od 28 do 61 let. Večinoma je biološka starost sovpadala s kronološko, razlike med posameznimi osebami pa so bile zelo velike. Nekateri so se starali trikrat hitreje, pri drugih se je zdelo, kot bi se ustavil čas. Nekateri 38-letniki so težko opravljali tudi naloge, ki bi jih z lahkoto opravili številni starejši ljudje. Zataknilo se jim je denimo že pri navadnem vzpenjanju po stopnicah.

Bodo uspeli upočasniti proces staranja? 

Faktorji, zakaj so nekateri biloško mlajši kot drugi, so povezani z genetiko in okoljem. Naslednji korak v raziskavi bo ugotavljanje teh dejavnikov. Zanima jih namreč, kako na biološko starost vpliva samo življenje ter kaj lahko preventivno storimo proti hitremu staranju. "Rezultati raziskave nam dajejo upanje, da bo medicina uspela upočasniti procese staranja in ljudem omogočila bolj zdravo in aktivnejše življenje," je povedala soavtorica raziskave Terrie Moffitt.

Sicer pa so že številne raziskave dokazale, da k hitrejšemu slabšanju zdravja pripomorejo nezdrave navade kot so kajenje, uživanje alkohola ter nezdravo prehranjevanje. Prav tako so številne raziskave že dokazale, da redna telesna aktivnost, zdrava prehrana, smeh, dovolj spanca, manj stresa, pozitivno mišljenje in več narave pomagajo k mladostnemu počutju.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.