Zdravje > Življenjski stil
5599 ogledov

To se zgodi, če dva tedna lenarite

televizija kavč lenarjenje Shutterstock
Ne boste verjeli, kaj so ugotovili raziskovalci ...

Le dva tedna običajnega pisarniškega življenja brez telesne vadbe lahko ljudi spravi na pot do diabetesa, so ugotovili raziskovalci. Celodnevno sedenje za mizo, vožnja do dela in lenarjenje na kavču ob koncu delovnika je poslabšalo zdravje vseh udeležencev v študiji, ki so jo opravili na Univerzi v Liverpoolu.

Raziskovalci ob tem izpostavljajo, da neaktivno življenje škodi zdravju in lahko vodi v težke bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni in kapi, je poročal The Daily Telegraph.   

Hoja po stopnicah namesto dvigala

Vendar pa je študija pokazala tudi, da lahko negativne učinke sedečega oziroma neaktivnega življenjskega sloga hitro izničimo z enostavnimi koraki, kot so hoja po stopnicah namesto dvigala ali pa nakupovanje v trgovini namesto na spletu.  

"Z različnimi napredki je naša družba postala vedno bolj sedeča. Naši starši so prali na roke, opravljali ročna dela, ljudje so bili fizično aktivni. Sedaj pa nas je veliko stacioniranih za pisalnimi mizami - ne gremo več niti po nakupih. Sedeče življenje ima številne škodljive učinke na zdravje, ki so lahko v daljšem časovnem obdobju škodljivi," svari vodja raziskave Daniel Cuthbertson

V študiji je sodelovalo 45 ljudi. Njihova povprečna starost je bila 36 let. Nihče izmed njih se ni rednou vadil, tekel ali hodil v telovadnico. So pa vsi dnevno naredili vsaj 10.000 korakov. V raziskavi so jih prosili, naj bodo dva tedna neaktivni. To je vključevalo potovanje z javnim prevozom ali vožnjo do pisarne, uporabo dvigala ali tekočih stopnic, zmanjšanje števila dnevnih korakov na 1.500 in preživljaje prostega časa z gledanjem televizije ali igranjem igric. Njihovo neaktivnost so spremljali z uporabo sledilca na roki udeležencev.  

Po dveh tednih so testi pokazali, da se je udeležencem povečala velikost pasu in raven maščob v telesu, poleg tega pa so izgubili mišično maso in imeli nižje srčno-respiratorne sposobnosti. Njihova telesa so se bila manj sposobna odzivati na hormonski inzulin - simptom, ki je lahko predhodnik razvoja sladkorne bolezni.  

Kasneje, ko so udeleženci obnovili normalno raven aktivnosti v dvotedenskem obdobju, so bili negativni učinki izničeni.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.