Zdravje > Življenjski stil
2399 ogledov

Ljudje z manj denarja

Kava Profimedias
Skupina raziskovalcev iz univerze Queen Mary v Londonu je opravila družbeni eksperiment, da bi raziskala stopnjo, do katere lahko bogastvo vpliva na velikodušnost osebe.

Sodelujoči v raziskavi so na podlagi zneska, ki so ga dobili od raziskovalcev, dobili 'višji status' oziroma 'nižji status' - prvi so dobili več denarja kot drugi.  

Med poskusom so se udeleženci morali odločiti, koliko denarja bodo obdržali zase in koliko ga bodo dali v skupno malho, ki jo bodo delili z vsemi drugimi. 

Zanimivi rezultati

V študiji, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Basic and Applied Social Psychology, so ugotovili, da so bili tisti, ki so imeli 'nižji status', bolj verjetno, dali denar v skupno posodo kot tisti, ki so imeli 'višji status'. 

Še več, posamezniki z 'višjim statusom', ki so svoj denar zaslužili z lastnimi napori v nasprotju s tistimi, ki so ga dobili naključno, so bili bolj verjetno manj velikodušni od zadnjih. Pri sodelujočih z 'nižjim statusom' do takšnih razlik ni prihajalo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.