Zdravje > Življenjski stil
332 ogledov

Najlepše darilo ste lahko prav vi

darilo božič Pixabay
"Zavedajmo se, da je za nekoga lahko največje in najlepše darilo prav naša pozornost oziroma čas," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

December je lahko po izkušnjah strokovnjakov z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za marsikoga mesec, v katerem občuti stisko.

Stiske med prazniki se lahko pojavijo iz različnih razlogov. Od tega, da svojim bližnjim zaradi finančne stiske ne zmoremo kupiti darila, do tega, da se počutimo osamljeni in pozabljeni. NIJZ

In prav občutek osamljenosti se ravno zaradi praznikov lahko še poveča: "V prazničnem času namreč razlika med nekom, ki ima bližnje in tistim, ki jih nima, postane še bolj očitna in razvidna. Tako navzven kot tudi v doživljanju."

Medtem, ko se drugi ob zaključevanju leta in bližajočih se praznikih bolj intenzivno družijo s prijatelji ali svojci, osamljena oseba še bolj občuti osamljenost, saj pogreša bližino drugih in še bolj občuti ne-pripadnost kot sicer. "Povedano drugače, osamljen človek se bo v tem času lahko počutil še bolj osamljenega," pojasnjujejo. 

Zato dodatna pozornost in naklonjenost v prazničnem času nista nikoli odveč. Na NIJZ svetujejo, da obiščete tiste, za katere veste, da so osamljeni in jim podarite nekaj svojega časa: "Pokličimo jih, mogoče povabimo na kakšen dogodek. Zavedajmo se, da je za nekoga lahko največje in najlepše darilo prav naša pozornost oziroma čas."

Če občutite stisko

Če sami občutimo stisko zaradi osamljenosti, razmislite, kaj lahko storite, da se boste bolje počutili. "O svojih občutkih se lahko tudi s kom pogovorimo. Prva pomoč za premagovanje najtežje stiske so lahko različni telefoni za pomoč, kjer strokovno usposobljena oseba pomaga do čustvene razbremenitve. Če pa stiska in osamljenost vztrajata predolgo, je mogoče čas, da razmislimo o strokovni pomoči," dodajajo.

Telefoni za pomoč v stiski:

Klic v duševni stiski 01 520 99 00 (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik 116 123 (24 ur/na dan, vsak dan). Klic je brezplačen.

Društvo SoS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja 080 11 55 (pon–pet med 12. in 22. uro; sob, ned, prazn. med 18. in 22. uro).

TOM telefon za otroke in mladostnike 116 111 (vsak dan med 12. in 20. uro) Klic je brezplačen.

Internet kot podporni medij ob duševni stiski:

#tosemjaz – spletni portal namenjen otrokom in mladostnikom www.tosemjaz.net.

Med.Over.Net – spletni portal na temo zdravja, duševnega zdravja in drugih področjih www.med.over.net.

NeBojSe – spletni portal Društva za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami DAM www.nebojse.si

Svetovalnice v mreži psiholoških svetovalnic:

Svetovalnice v Ljubljani, Mariboru, Kranju, Postojni, Murski Soboti, Novi Gorici, Slovenj Gradcu, Sevnici in Kopru; naročanje na telefonsko številko 031 704 707 vsak delovni dan ali po e-pošti info@posvet.org 

Svetovalnici v Celju in Laškem; naročanje po telefonu 031 778 772 ali e-pošti svetovalnica@nijz.si

 

Komentarjev 1
  • Brianna_Macdougall 14:32 21.december 2018.

    Prejšnji mesec sem zaslužil 32497 $ z uporabo spletnega najučinkovitejšega od treh do petih ur na mojem prenosnem računalniku in to je bilo tako čisto, da po mojem mnenju nisem mogel sprejeti kot verodostojno, če prej ne rabim te spletne ...prikaži več strani. če tudi vi hočete zaslužiti to vrsto ogromnega denarja, potem pridi in postanite del nas. to internetn0 spletno stran na spletu ........... ..... >>>>>>>>> http://www.Internet43.Com