Zdravje > Življenjski stil
3402 ogledov

Nasilje zaradi prepovedi plastičnih vrečk: Prodajalko zagrabil za vrat

Plastične vrečke Profimedias
Slovenija bo s 1. januarjem 2019 prepovedala brezplačne plastične vrečke.

 V Avstraliji sta dve trgovski verigi z nedeljo ukinili brezplačne plastične vrečke za enkratno uporabo, zaradi česar so se zaposleni soočili s slabo voljo, jezo in celo nasiljem strank. V eni izmed trgovin je jezen moški prodajalko celo zgrabil za vrat.

Verigi Woolworth in Coles sta lani napovedali, da bosta iz svojih trgovin odstranili brezplačne lahke plastične vrečke in namesto tega strankam ponudile okolju prijazne vrečke za večkratno uporabo za ceno 15 avstralskih centov (9,5 evrskega centa), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Veriga Coles je napoved uveljavila v nedeljo, medtem ko je prepoved plastičnih vrečk v verigi Woolworth v veljavo stopila že 20. junija, a so morali zaradi pritoževanja strank, s katerim so bili obremenjeni predvsem zaposleni, ukrep preložiti za deset dni.

Nasilni do prodajalcev

Sindikat, ki zastopa zaposlene v trgovini, je sporočil, da je bilo od 141 članov, ki so zaposleni v omenjenih verigah in ki so doslej odgovorili na vprašalnik sindikata, 61 žrtev žaljivega vedenja strank. Ena izmed trgovk je bila, potem ko je stranki na samopostrežni blagajni povedala, da ni več brezplačnih plastičnih vrečk, celo žrtev fizičnega napada.

plastične vrečke vlada sprejela prepoved Slovenija Dokončno: 2019 popolna prepoved plastičnih vrečk

Kot so povedali v sindikatu, je moški v trgovini na zahodu Avstralije prodajalko glasno preklel, ta pa se mu je opravičila in mu prinesla nekaj brezplačnih vrečk za večkratno uporabo. Jezen moški je nato pomotoma vrečko na blagajni skeniral dvakrat, ko pa mu je trgovka priskočila na pomoč, jo je od zadaj zgrabil za vrat. Po drugih trgovinah so med drugim stranke prehranske izdelke, ki so jih nameravale kupiti, odvrgle na tla in odvihrale, preklinjajoč trgovke.

Zdravstveno tveganje za zaposlene

V sindikatu so opozorili, da bi lahko prepoved pomenila tudi zdravstveno tveganje za zaposlene, saj so se nekatere stranke po nakupih odpravile z umazanimi vrečkami, brez vsakršnih higienskih pomislekov. "V nekaterih primerih so skušale stranke uporabiti vrečke, ki so vsebovale bruhanje, umazane plenice ali podganje iztrebke. To je seveda nesprejemljivo in resno zdravstveno tveganje za zaposlene v trgovini," je za AFP danes poudaril predstavnik sindikata Ben Harris.

Vizita za živali Odkritje, ki je šokiralo znanstvenike

V Avstraliji so vse države z izjemo Novega Južnega Walesa uvedle ali načrtujejo uvedbo prepovedi plastičnih vrečk. Trgovcem grozi do 6000 avstralskih dolarjev kazni, če prepovedi ne uveljavijo.

Na svetu je več kot 60 držav doslej uvedlo prepoved ali kazni za plastične vrečke za enkratno uporabo, kažejo podatki ZN. Slovenija bo s 1. januarjem 2019 prepovedala brezplačne plastične vrečke. Združeni narodi so pozvali k popolni prepovedi plastičnih vrečk za enkratno uporabo do leta 2022.

Po ocenah okoljske agencije ZN se na svetu letno porabi pet trilijonov plastičnih vrečk za enkratno uporabo, navaja BBC.

Po podatkih ameriške strokovne revije Science v oceane vsako leto odvržemo osem milijonov ton plastike. Strupene delce plastike pojedo ribe in na koncu prehranske verige tudi ljudje.

 

 

 

 

Komentarjev 3
  • Avatar Alioness
    Alioness 18:03 02.julij 2018.

    Budale... kako se je težko prilagodit za dobrobit Zemlje, raje v smrt, kot pa s sabo vrečko prnest. Mi vrečk za enkratno uporabo ne uporabljamo že vsaj 10 let. Vedno imamo s seboj tiste močne sešite. Malce so že natrgane, ...prikaži več ampak stare so pa tudi že juhuhu.