Zdravje > Življenjski stil
8608 ogledov

Nevarni balzami za ustnice: Ste vedeli, koliko jih pojeste na leto?

V balzamih za ustnice problematična olja.

Balzam za ustnice je negovalni izdelek, ki ga ima v torbici skoraj vsaka ženska. Redni uporabniki naj bi na leto pojedli kar štiri takšne balzame, ob tem pa strokovnjaki ugotavljajo, da ti balzami ponavadi vsebujejo nevarna sinterična mineralna olja.

V okviru testa, na katerem je sodelovalo osem evropskih potrošniških organizacij, med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), so problematična mineralna olja (MOSH/MOAH) odkrili v številnih balzamih: "Izmed 58 preizkušenih, je MOSH in/ali MOAH vsebovalo kar 32 izdelkov," opozarjajo na ZPS in dodajajo, da so potrošniške organizacije že pisale evropski komisarki za notranji trg, industrijo in podjetništvo Elzbieti Bienkowski in jo pozvale, naj Evropska komisija prouči problematiko ter določi najvišje dovoljene vrednosti MOSH in MOAH v balzamih za ustnice.

Problem so izdelki, ki jih vnesemo v telo

Zakonodaja EU dovoljuje uporabo mineralnih olj v kozmetiki, če proizvajalec pozna celotno zgodovino predelave surovine, surovina pa mora biti brez karcinogenih primesi, pojasnjujejo na ZPS: "Kakor kažejo trenutne raziskave, mineralna olja v kozmetičnih izdelkih niso problematična, saj naj skozi zdravo kožo ne bi prehajala. Drugače je z izdelki, ki jih vnesemo v telo, na primer balzamih za ustnice ali pršilih za nos. Redni uporabniki 'pojejo'približno 4 balzame za ustnice na leto, to pa prispeva k skupni količini zaužitih mineralnih olj," opozarjajo na naši zvezi potrošnikov.

Potencialno karcinogene snovi

MOAH (mineral oils aromatic hydrocarbons) so nasičeni ogljikovodiki in so potencialno karcinogeni. Evropska agencija za varno hrano ima jasno stališče, da živila ne smejo vsebovati MOAH: "MOSH je problematiečn predvsem iz skupine C16-C35 (mineral oils saturated hydrocarbons). Nalaga se v telesu. Poizkusi na živalih so pokazali, da lahko akumulacija MOSH v telesu povzroči vnetje jeter, vranice in bezgavk. Evropska agencija za varno hrano je objavila, da je količina MOSH, ki jo vsakodnevno zaužije potrošnik `potencialno zaskrbljujoča'."

Na ZPS dodajajo, da je Evropska komisija prošnjo o problematiki mineralnih olj v balzamih za ustnice uvrstila že na jutrišnji sestanek delovne skupine za kozmetiko.

Komentarjev 1
  • Ledena 20:37 16.november 2017.

    Se pravi,da glede na to,da si gofljo konstantno mazem z Labellom in ostalimi jajci,sem polna strupov.Pozrla sem ze verjetno na tone tega skozi vsa leta,pa se vedno zivim.