Zdravje > Življenjski stil
4545 ogledov

Sončne opekline: Pozor, lahko se slabo konča

twitter
Pred nami je poletje, sonce je iz dneva v dan močnejše, zato ne pozabite predvsem na kolena.

Vse kaže, da so na kolenih strgane kavbojke še vedno zelo priljubljene, vendar pozor, če ne boste pazljivi, se lahko slabo konča. Pred nami je poletje, sonce je iz dneva v dan močnejše, zato ne pozabite predvsem na kolena.

Dekleta, ki so izkušnjo delile po spletu, so ob uživanju na soncu preprosto pozabile, da kljub dolgim hlačam, njihove noge niso povsem pokrite. Predvsem tistim občutljivejšim se zato lahko zgodi, da staknete hude opekline sonca. Da se vam to ne bi zgodilo, si oglejte še primere. "Iz lekcije sem se naučila, da strgane kavbojke in sonce ne gresta skupaj,"  je na primer opozorila Aryanna.

 

 

Kako jih oblažiti

Naši strokovnjaki sicer zadnja leta opažajo,  da se ljudje vse bolj zavedajo nevarnosti vpliva sončnih žarkov in se jim v najhujši vročini manj izpostavljajo, kot v preteklosti, a še zmeraj preveč. "Če pride do  opeklin, ki nastanejo, ko nas opeče sonce, - koža postane rdeča, napeta in vroča -, kožo takoj hladimo, običajno z ledom, ki naj ne pride direktno na kožo, ker povzroča dodatne bolečine. Najboljša je bombažna cunja, v katero zavijte ledene kocke in z njimi hladite prizadeta področja," je dejala Predstojnica dermatovenerološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Tanja Planinšek Ručigaj.

jogurt Zdravje Dam lahko na opekline jogurt?  

Mehurjev ne predirate

Dermatologinja je še dejala, da mehurjev, ki se morebiti pojavijo ob tem, nikar ne predirajte. Ti se napolnijo s tkivno tekočino imenovano serum, ki izvira izpod vrhnjih plasti kože in pomaga pri obnavljanju kože. Sčasoma namreč tkivo reabsorbira serum, oblikuje novo plast kože, zunanja plast kože pa bo sama odpadla. Če se predre mehur, se prekine normalen proces zdravljenja, poveča pa se tudi možnost okužbe, opozarja zdravnica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.