Zdravje > Življenjski stil
2837 ogledov

Nova, še kako pomembna raziskava o vitaminu D

vitamin D Profimedia vitamin D
To je pokazala najnovejša študija na ljudeh, ki so pravočasno uživali vitamin D.

Na naše kognitivne funkcije (spomin, govor, branje, pisanje, pozornost …) vpliva več različnih dejavnikov, in sicer genetika, življenjski slog, zdravila, bolezni, travme in količina spanca. Med te dejavnike spadata tudi prehrana in staranje.

Nekatere študije so pokazale, da so visoke ravni vitamina D v možganih lahko povezane z boljšo kognitivno funkcijo. Poleg tega so prejšnje raziskave odkrile tudi povezave med nizkimi ravnmi vitamina D in povečanim tveganjem za kognitivni upad.

Nova obsežna študija je pokazala, da je pri ljudeh, ki jemljejo dodatke vitamina D, manjša verjetnost za razvoj demence kot pri tistih, ki jih ne jemljejo. Študija, ki jo povzema spletni portal healthnews, je objavljena v strokovni mednarodni reviji Alzheimer's & Dementia.

Maribor center Opozorilo Zdravje Strokovnjaki opozarjajo: 80 odstotkov Slovencev ima s tem težave v tem času

Raziskava, ki so jo izvedli znanstveniki iz Velike Britanije in Kanade, je zajela 12.400 starejših, v povprečju starih 71 let. Ugotovili so, da so bili udeleženci na začetku študije zdravi in ​​niso trpeli za demenco. Približno 4600 ali 37 odstotkov jih je navedlo, da jemljejo dodatke vitamina D, ki so vključevali kombinacijo kalcija in vitamina D, holekalciferol (vitamin D3) in ergokalciferol (D2). Deset let po začetku študije se je demenca razvila pri skoraj 2670 udeležencih študije.

Od bolnikov z demenco jih je le 679 ali 25 odstotkov jemalo dodatke vitamina D, 75 odstotkov ali 2000 pa ne. Ugotovljeno je bilo, da je bilo v skupini udeležencev, ki so jemali dodatke vitamina D, zabeleženih 40 odstotkov manj diagnoz demence v primerjavi z ostalimi anketiranci.

"Študija je pokazala, da bi lahko bilo dodajanje vitamina D v zgodnejših letih še posebej koristno pri preprečevanju upada kognitivnih funkcij," je v sporočilu za javnost zapisal Zahinoor Ismail, profesor na Univerzi v Calgaryju in glavni avtor študije.

Pri raziskavi je zanimivo, da so dodatki vitamina D bolj koristili določenim podskupinam udeležencev študije: ženskam, osebam z normalnimi kognitivnimi sposobnostmi v primerjavi z osebami, ki so imele predhodno diagnozo blage kognitivne okvare, in osebam, ki niso nosilci gena APOE-e4. 

Znanstveniki so pojasnili, da približno 40-65 odstotkov dementnih nosi ta gen, povezan pa je z uravnavanjem presnove lipidov in povečuje tveganje za razvoj bolezni. Raziskovalci verjamejo, da nosilci tega gena absorbirajo vitamin D iz črevesja, kar lahko potencialno negativno vpliva na učinkovitost prehranskih dopolnil.

Preprečevanje razvoja demence oziroma odložitev njenega razvoja je glede na naraščajoče število bolnikov ključnega pomena, je dejal Byron Creese, nevroznanstvenik, soavtor študije in predavatelj na Univerzi v Exeterju.

Povezava z vitaminom D v tej študiji kaže, da je jemanje dodatka vitamina D lahko zelo koristno pri preprečevanju ali odložitvi razvoja demence. V nekaterih državah, kjer so ljudje v zimskih mesecih manj izpostavljeni soncu, priporočajo uživanje vitamina D, edini način, da ugotovite, ali vam tega vitamina primanjkuje, je krvni test. Nutricionisti predlagajo, da se ljudje, ki želijo začeti jemati dodatke vitamina D, najprej posvetujejo s svojim zdravnikom, saj lahko preveliko uživanje v nekaterih primerih povzroči zaprtje, slabost, bruhanje, dezorientacijo in mišične krče.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.