Zdravje > Življenjski stil
2475 ogledov

Nova, velika študija: Tako boste bistveno zmanjšali tveganje za srčni infarkt

Srčni infarkt Profimedias
Odkritje je temeljilo na študiji podatkov življenjskih navad 458.860 odraslih, ki so jih črpali iz biobanke prebivalcev Velike Britanije

Dnevno vzpenjanje po petdesetih stopnicah, kar je približno do petega nadstropja stavbe, je povezano z 20 odstotkov manjšim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni, je pokazala nova študija mednarodne skupine znanstvenikov. Študija, ki jo povzema portal medicalnewstoday, je objavljena reviji Atherosclerosis.

Odkritje je temeljilo na študiji življenjskih navad 458.860 odraslih, ki so jih črpali iz biobanke prebivalcev Velike Britanije. Ta vsebuje pomembne zdravstvene podatke, kot so družinska zdravstvena anamneza, genetska tveganja in podatki o visokem krvnem tlaku. Vse to so znanstveniki vključili v svojo analizo. 

Raziskava je pokazala, da je vzpenjaje po stopnicah zmanjšalo tveganje pri vseh osebah, še posebej pri tistih, ki niso spadale v rizično skupino ljudi, bolj nagnjenih k razvoju bolezni srca.

Prednosti te telesne dejavnosti so naslednje – je brezplačna, ne zahteva obiska fitnesa, posebnje športne opreme, izvajamo jo lahko ne glede na vremenske razmere in je nekaj, kar večina od nas običajno počne kot del svojega vsakdana.

Znanstveniki so spomnili, da je hoja po stopnicah oblika intenzivne telesne vadbe. Omeniti velja tudi, da so ljudje, ki so se v obdobju raziskave, ki je v povprečju trajala 12,5 let, prenehali redno vzpenjati po stopnicah, imeli za 32 odstotkov večje tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni v primerjavi s tistimi, ki se po stopnicah nikoli niso povzpeli.

Znanstveniki so posebej spremljali ljudi, ki so trpeli za aterosklerotično srčno-žilno boleznijo (ASCVD). Zanj so značilna stanja, kot sta koronarna arterijska bolezen in ishemična možganska kap, pogosta vzroka smrti po vsem svetu.

Telesna dejavnost je že dolgo oglaševana kot način za zmanjšanje tveganja za razvoj ASCVD, čeprav povezava med plezanjem po stopnicah in zdravjem srca še ni bila podrobno raziskana. Okrepljena srčna mišica prispeva k uravnavanju krvnega tlaka in krepitvi samega organa, ki ga ohranja bolj zdravega in dlje zaščitenega pred boleznimi.

To ni prva študija, ki ugotavlja prednosti vzpenjanja in spuščanja po stopnicah. Pred tem so tovrstno telesno aktivnost povezali z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka in izboljšano kardiorespiratorno kondicijo, zato se naslednjič, ko boste imeli priložnost, raje odločite za stopnice namesto dvigala. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • munja 16:52 11.oktober 2023.

    Ender, mater si pameten, sploh nisi prebral članka ali pa ga ne razumeš, jao, jao. Res vrhunski komentar.

  • munja 16:49 11.oktober 2023.

    Pri nas imamo 50 stopnic do 3. nadstropja, ne do petega.

  • Ender3 12:47 11.oktober 2023.

    O, pa ja de..Močna študija..Zakaj hudiča potem ne umirajo na stopnicah medtem, ko nekateri med počitkom in spanjem..