Zdravje > Življenjski stil
5327 ogledov

Opozorila farmacevtov glede zaščitnih mask

Koronavirus - lekarna Anže Petkovšek Koronavirus - lekarna
Masko za enkratno uporabo je treba zamenjati vsaki dve uri. Pralne maske je treba prati vsak dan in jih ustrezno hraniti – ne v žepu, ampak v za to posebej za to namenjeni vrečki.

"Pred covid-19 se lahko vsak od nas najbolje obvaruje, če upošteva vsa pravila, ki jih poznamo. Farmacevtski strokovni delavci namreč opažamo, da kljub vseprisotnim opozorilom in usmerjanjem strokovnjakov, tudi nas farmacevtov, mnogi žal tega še vedno ne upoštevajo," opozarja predsednica Lekarniške zbornice Slovenije Darja Potočnik Benčič.

Med pravili za zaščito pred covidom-19 farmacevti na prvo mesto postavljajo redno razkuževanje, s katerim preprečimo prenašanje virusa z dotiki in preko površin. Covid-19, aerosoli Priporočila Zdravje Novo o covidu-19: Strokovnjaki predlagali preprost in poceni ukrep

Opozarjajo tudi na pravilno uporabo zaščitnih mask, ki morajo prekrivati nos in usta, ob tem so izpostavili še menjavo mask. "Masko za enkratno uporabo je treba zamenjati vsaki dve uri. Pralne maske je treba prati vsak dan in jih ustrezno hraniti – ne v žepu, ampak v za to posebej za to namenjeni vrečki. Mnogi ne upoštevajo, da imajo tudi pralne maske svoj rok uporabe, in sicer jih je treba zavreči po približno 20-em pranju oziroma odvisno od kakovosti tkanine," je dejala Potočnik Benčičeva.

Farmacevti ljudi pozivajo tudi k dovolj veliki varnostno razdaljo. "Tako lahko vsak prispeva k omejitvi širjenja covida-19, varuje svoje zdravje in zdravje drugih, tudi nas, zdravstvenih delavcev," je še dodala predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar darklord
    darklord 12:17 14.oktober 2020.

    me prav zanima, kdo upošteva te "brihtne" nasvete; če je to res, potem naj država razdeli maske brezplačno in jih bom menjaval na vsakih 5 minut....

  • Gandolf 11:44 14.oktober 2020.

    Hvala za tako dobronameren nasvet. Problem nastane ker si tega luksuza kot je sveža maska ne more privoščiti 3/4 državljanov.