Zdravje > Življenjski stil
1392 ogledov

Oster odziv: Takšen ukrep bo imel škodljive posledice za prebivalce Slovenije

Kajenje Profimedias
Nedopustno: Če bi se to zgodilo, bi ta ukrep začel veljati šele leta 2023 namesto tri leta prej.

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Onkološki inštitut Ljubljana in Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik odločno nasprotujejo sprejetju sremembe zakona,  s katerim skupina poslancev predlaga, da se uvedba enotne embalaže zamakne za tri leta. Če bi se to zgodilo, bi ta ukrep začel veljati šele leta 2023 namesto tri leta prej. 

Kot je znano, je sedemintrideset poslancev in poslank iz šestih strank v obravnavo in sprejem po skrajšanem postopku v parlament poslalo predlog, ki sledi željam tobačnih lobijev in predlaga, da se uvedba enotne embalaže zamakne za tri leta.

Vlada nasprotuje predlogu

Sledil je oster odziv NIJZ, saj gre po njhovnem za enega od najbolj stroškovno učinkovitih ukrepov za zmanjševanje bremena kroničnih nenalezljivih bolezni. Da je proti sprembi zakona, pa po današnji seji sproroča tudi vlada, saj bi predlagani odlog uveljavitve enotne embalaže pomenil rušenje celovitega nabora uveljavljenih in učinkovitih ukrepov, so prepričani. Na vladi so še spomnili, da je k zavrnitvi predloga za odlog in uveljavitvi enotne embalaže pozvala tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Oster odziv

V današnjem skupnem odzivu, ki so ga predstavniki stroke naslovili na predsednike države, vlade in državnega zbora ter poslance odbora za zdravje, so opozorili, da bo ukrep enotne embalaže pomembno zmanjšal finančno breme kroničnih nenalezljivih bolezni, tako za zdravstveni sistem, posameznika in družbo v celoti.

kajenje cigaretni dim Grdo!! Zdravje Kadilci pozor, kmalu prihajajo spremembe pri barvi embalaže

Avstralija: Ukrep je učinkoval

Kot so zapislai, se je v Avstraliji, ki je prva na svetu take ukrepe uveljavila pred več kot šestimi leti, delež kadilcev statistično značilno znižal, in sicer skoraj dvakrat bolj od napovedi. Poleg tega uradni podatki kažejo, da se v Avstraliji po uvedbi enotne embalaže ni povečal obseg nezakonite trgovine s tobačnimi izdelki, prav tako ni dokazov za ponarejanje tobačnih izdelkov. Potrošnja tobačnih izdelkov se je znižala.

Enotna embalaža cigaret | Avtor: Ministrstvo za zdravje Enotna embalaža cigaret Ministrstvo za zdravje
"Embalaža je namreč način oglaševanja tobačnih izdelkov in je pomemben del marketinga tobačnih izdelkov. Z njo učinkovito predstavljajo podobe blagovnih znamk tobačnih izdelkov, še posebej med otroki, najstniki in mladimi, ter tam, kjer je oglaševanje tobačnih izdelkov omejeno," so zapisali v odzivu. 

"Uporaba tobaka je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za razvoj nenalezljivih kroničnih bolezni, pripisujemo mu šestino teh bolezni.!

Kronične nenalezljive bolezni sodijo med vodilne vzroke smrti in prezgodnje umrljivosti in povzročajo do kar 80 % vseh smrti, še opozarjaji strokovnjaki. Zaradi dolgotrajnega poteka in pogosto hude prizadetosti povzročajo veliko družbeno breme. V Sloveniji vsako leto zaradi tobaka umre več kot 3.000 prebivalcev (15 % vseh smrti), mnogi številna leta prezgodaj.

"Letno je to več smrti, kot jih je zaradi vseh nezgod (vključno s prometnimi), samomorov, alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj." 

V Sloveniji je tobak med vodilnimi preprečljivimi dejavniki za smrt in za izgubljena zdrava leta življenja ter vzrok številnih prezgodnjih smrti. Zaradi tobaka umirajo prebivalci Slovenije v aktivni dobi, saj lahko vsako šesto smrt pri prebivalcih, starih 59 let ali manj, pripišemo prav tobaku. 

Stroški so visoki

Ocena stroškov, povezanih s kajenjem skupno znašajo 5 % bruto domačega proizvoda, torej več kot 2 milijardi evrov (v 27 držav članic Evropske unije 4,6 % bruto domačega proizvoda) na leto. V oceno niso vključene vse vrste morebitnih stroškov, povezanih s kajenjem, a že ocenjeni stroški močno presegajo prilive iz tobačnih trošarin, so še zapisali.

Kaditi začnejo mladostniki

Po njihovem je ukrep, ki smo ga že sprejeli, in bi moral začeti veljati 1. januarja 2020 pomemben za preprečevanje kajenja med otroki, mladostniki in mladimi odraslimi, torej tistimi, ki v Sloveniji začnejo kaditi. "Približno dve tretjini prebivalcev, ki so kadarkoli v življenju kadili, je prvič kadilo že pred polnoletnostjo, 95 % vseh pri 21 letih ali manj in 99 % pri 25 letih ali manj. Torej po 25. letu praktično nihče več ne začne kaditi."

Zakon kaže ugodne učinke

Po njihovem sedanja zakonodaja predstavlja celovit program ukrepov in odstranitev enega dela celote" pomeni zmanjšano učinkovitost zakonodaje". Sicer  novi tobačni zakon, sprejet leta 2017 že kaže ugodne učinke, saj se je znatno zmanjšala razširjenost kajenja med mladostniki in mladimi odraslimi, z ukrepom enotne embalaže pa bi vse to še samo podkrepili. 

Pljučni rak

Zmanjšanje pogostnosti kajenja je pri moških v zadnjih nekaj letih ustavilo naraščanje zbolevnosti za pljučnim rakom; 5-letno preživetje se je pri moških v desetih letih povečalo z 10,8 na 14,6 %, pri ženskah pa z 13,1 na 20,8 %. Pogostost kajenja pri ženskah se ne zmanjšuje in pri njih zbolevnost za pljučnim rakom še vedno narašča. Na lestvici najpogostejših rakov v Sloveniji pri ženskah po zbolevnosti zaseda pljučni rak tretje mesto, po umrljivosti pa drugo mesto. 

Pozivamo vas, da ne podprete sprememb!

"Iz vseh navedenih razlogov je razvidno, da predlog triletnega zamika enotne embalaže nima ustrezne podlage niti razlogov; nepotreben zamik bo imel škodljive posledice za zdravje prebivalcev Slovenije. Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, Onkološkem inštitutu Ljubljana in Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik pozivamo poslance Državnega zbora RS, da predloga sprememb zakona za triletni zamik uvedbe enotne embalaže NE podprete," so še zapisali. 

Opozorila glede lobiranja

Na predlagan zamik uvedbe so se odzvali tudi naTransparency International Slovenia (TI), kjer menijo, da okoliščine sprejemanja novele spodkopavaja že tako nizko zaupanje v državni zbor. Po njihovem dvome vzbuja tudi skrajšani postopek , ki onemogoča, da se poslanci celostno seznanijo s pomembnimi dejstvi o predlogu in stališči zainteresirane javnosti. To še dodatno deluje v prid skupinam, ki imajo nesorazmeren vpliv ali dober dostop do odločevalcev. "TI Slovenia poziva poslance, da vestno spoštujejo zakonsko dolžnost in prijavljajo vse lobistične stike kot tudi vse nezakonite in nedovoljene stike," je povedal Vid Tomić, generalni sekretar TI Slovenia. 

Komentarjev 3
  • ode 08:46 01.julij 2019.

    Naj gredo malo pogledati okoli srednjih šol med odmorom. Skoraj ni pamža in frklje, ki ne bi kadili tobak, pa tudi travo - vsem na očeh.

  • JZekspert 20:22 27.junij 2019.

    Mladina je 21.06. prepričljivo dokazala, da so poslanci (kdo bi vedel, zakaj?) dobesedno prekopirali lobistično gradivo tobačne industrije - to je velik škandal in konec demokracije. Na srečo se je le zganil tudi KPK, Na žalost pa je tudi skorajda ...prikaži več popolna tišina o tem do danes pokazatelj realnega stanja v naših medijih.

  • JZekspert 20:17 27.junij 2019.

    Čestitke Žurnalu24 za dobro in hitro napisano novico. RTV nima še vedno nič, 24ur pa dela dosti bolj za tobačnike. Ta zakon dokazano rešuje življenja, konec oglaševanju tako smrtonosnega izdelka! Ni kaj čakati, poslanci, ki so to vložili, so podkupljeni.

Sorodne novice