Zdravje > Življenjski stil
8398 ogledov

Pazljivo, na teh izdelkih nedokazane in zavajajoče trditve

Prehranska dopolnila
Oglasi za prehranska dopolnila so mikavni, vendar naše telo ne deluje tako.

Oglasi za prehranska dopolnila, ki obljubljajo razstrupitev v enem mesecu ali celo v desetih dneh, so mikavni, a naše telo ne deluje tako, opozarjajo v Zvezi potrošnikov Slovenije. Zdravo telo se strupov in drugih odpadnih snovi očisti samo, a za to potrebuje čas ter zdravo in uravnoteženo prehrano, poudarjajo. "V okviru tržnega pregleda smo ugotovili, da označbe vsebujejo nedokazane in zavajajoče navedbe ter, da je očitno trg s prehranskimi dopolnili premalo nadzorovan, pozitivni učinki na razstrupljanje telesa za uporabljene rastlinske učinkovine pa niso dokazani oziroma jih Evropska agencija za zdravila (EMA) ali Evropska agencijo za varno hrano (EFSA) (še) nista odobrili," so zapisali na ZPS.

Pregledali so 10 različnih izdelkov. Kot ugotavljajo, jih ponudniki oglašujejo kot pomočnike pri razstrupljanju predvsem jeter ali celega telesa. Tako na embalaži kot na spletnih straneh obljubljajo popolno regeneracijo, čiščenje telesa, pospešeno izločanje strupov, boljše počutje in več energije po "tretmaju".

Tudi učinkov pegastega badlja jim ni uspelo dokazati

"Pregledana dopolnila vsebujejo eno ali več zdravilnih rastlin, ki naj bi pomagale pri razstrupljanju, največkrat vsebujejo izvlečke iz semen ali plodov pegastega badlja, izvlečke iz listov artičoke, korenike kurkume, med sestavinami smo našli tudi sivko, algo klorela, spirulino in izvlečke popra, korenine regrata, golostebelnega korena, rmana, breze. Največ raziskav je opravljenih na pegastem badlju, nekaj tudi na artičokah, a za nobeno od navedenih učinkovin še niso dokazani razstrupljevalni učinki," je opozorila Anja Zupan z zveze potrošnikov.

Poleg učinkovin pregledani izdelki vsebujejo tudi številne dodatke, na primer različna sredstva za povečanje prostornine (koruzni dekstrini, rižev koncentrat, maltodekstrin in kalcijev fosfat). V nekaterih izdelkih je polnila celo več kot same učinkovine, v kapsulah so našli tudi različna sredstva proti sprijemanju in tudi barvila. Na izdelkih tudi ni podatkov o negativnih učinkih teh dodatkov na zdravje, so izpostavili na zvezi potrošnikov.

Navodila glede dolžine jemanja

Pomanjkljiva pa so tudi navodila glede dolžine jemanja prehranskega dopolnila. "Le štirje izmed desetih izdelkov so imeli na embalaži natančno navedbo dolžine jemanja dopolnila. Pri določanju časa si sicer potrošniki lahko pomagajo s priporočilom EMA, ki za pegasti badelj v vlogi podpore jetrnim funkcijam navaja dvotedensko uporabo v dnevnem odmerku do 1800 miligramov posušene zmlete rastline in obisk zdravnika, če se stanje ne izboljša. Za dopolnila iz izvlečkov se priporočena dolžina uporabe razlikuje glede na koncentracijo silimarina, zato je pomembna navedba koncentracije na izdelku," svetuje Anja Zupan.

Po navedbah Sama Krefta, ki na ljubljanski fakulteti za farmacijo raziskuje zdravilne rastline in druga zdravila naravnega izvora, je strokovno gledano razstrupljanje proces, ki stalno poteka v našem telesu. Ta proces je neizogiben, saj smo strupom izpostavljeni že od nekdaj, tudi ko smo živeli v še neokrnjenem okolju, je še opozoril.

Zdravo telo se razstrupi samo

Za dolgoročno "razstrupitev" je najpomembnejša vsakodnevna zdrava prehrana, ki ne pomeni le zelenjavnih juh in čudežnih zelenjavnih napitkov, temveč zdravo uravnoteženo prehrano. Samo sprememba prehrane, dovolj tekočine in gibanje lahko zares izboljšajo zdravje in nas "razstrupijo", tako opominjajo na zvezi potrošnikov.

Tistim, ki menijo, da potrebujejo "detox tretma", na zvezi potrošnikov priporočajo uživanje večjih količin sadja in zelenjave.

Prehranska dopolnila Pozor Zdravje Prehranska dopolnila so lahko nevarna Vse narobe! Zdravje Otrokom v večini prodajajo le sladkarije, odraslim pa prehranska dopolnila
Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 09:27 24.januar 2019.

    Vse te tablete so glavni vzrok za zastrupitev organov. Poslužuje se zelišč dokler jih oblast na pobudo farmacevtom ne prepove nabirati ali gojiti kot to počnejo že sedaj .

Sorodne novice