Zdravje > Življenjski stil
6995 ogledov

Pazljivo pri uživanju teh snovi, saj lahko povzročijo raka

Prehranska dopolnila
Evropski uradniki za varnost hrane so v torek opozorili na morebitne zdravstvene težave, ki so lahko povezane z dolgoročno uporabo nekaterih prehranskih dopolnil..

Prehranska dopolnila z odvajalnim učinkom pogosto vsebujejo hidroksiantracene snovi, ki jih najdemo v koreninah, listih, semenu in lubju rastlin aloe vere, rabarbare in sene.

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je na podlagi razpoložljivih podatkov ugotovila, da so nekateri derivati hidroksiantracena genotoksični in lahko škodujejejo naši DNK. 

Rak na črevesju

Študije na živalih so pokazale, da nekatere od teh snovi lahko povzročijo raka na črevesju, v izjavi navaja EFSA. Na agenciji dodajajo, da ne morejo določiti varne dnevne omejitve vnosa teh snovi, zato odsvetujejo njihovo dolgotrajno uporabo oziroma uživanje teh snovi v večjih odmerkih.

Leta 2013 je EFSA sicer ugotovila, da lahko derivati hidroksiantracena v hrani izboljšajo delovanje črevesja in hkrati opozorili na prekomerno uporabo le-teh.

Aloe vera, "cesarica zdravilnih zelišč", danes doživlja neverjeten preporod. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Medtem Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) še posebej opozarja na previdnost pri uporabi živil, predvsem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo aloe vero

(Foto: Shutterstock) Aloe vera Magazin Aloe vera: poletna pomoč

Poškodbe jeter

"Previdnost pri dolgotrajni uporabi prehranskih dopolnil z ekstrakti aloe vera, pa tudi drugih vrste aloj, svetujemo zato, ker so prehranska dopolnila, ki vsebujejo ekstrakte zdravilnih rastlin, pogost vzrok poškodb jeter pri ljudeh. Zadnje raziskave iz Združenih držav Amerike kažejo, da kar 19 odstotkov akutnih odpovedi jeter zaradi zdravil lahko povežemo z uporabo prehranskih dopolnil z zdravilnimi rastlinami. Tudi pri uporabi ekstrakta iz celih listov aloje je akutni hepatitis najbolj pogost poročan neželeni dogodek pri ljudeh," pojasnjujejo slovenski strokovnjaki.

Gel aloe vere pridobivajo iz njene sredice. Zdravo živilo Slovenija Aloe vera, zdravilo za vse bolezni

Več o aloe veri si lahko preberete tukaj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.