Zdravje > Življenjski stil
39 ogledov

Pet razlogov, zakaj so tekači srečnejši

Wings for Life Saša Despot
Tekači pogostokrat povedo, da so zaradi teka srečnejši. Zakaj tek blagodejno vpliva na počutje, strokovnjaki najpogosteje izpostavljajo naslednje vzroke.

Razmišljate o novem športu? Lahko poskusite s tekom, gre za zdravo in cenovno ugodno športno aktivnost, ki vas bo še zelo osrečevala ...

Hormoni sreče

Med tekom in drugimi telesnimi aktivnostmi se v naših možganih izločajo endorfini. Nekateri jim pravijo tudi hormoni sreče, saj učinkujejo kot naravna droga; posameznika napolnijo z energijo, ga zbudijo in ga naredijo srečnejšega. Endorfini se izločajo med tekom, po njem ali pa v obeh primerih. To je tudi razlog, zaradi katerega vam bo vsak tekač povedal, da se, kadar teče, počuti veliko bolje, in bolj pobito, ko ni aktiven.

Telesna kondicija

Z rednim tekom boste izboljšali svojo telesno kondicijo, zaradi česar se boste počutili močnejše in se lažje spoprijemali z vsakdanjimi izzivi. Telesna kondicija pozitivno vpliva tudi na duševno zdravje. S pretečenimi kilometri boste naposled bolj zadovoljni in srečnejši.     

tek | Avtor: Profimedias Profimedias
Postavljanje ciljev

Pri teku in na tekaških tekmovanjih si lahko postavljate ciljev. Psihologi pravijo, da smo ljudje srečnejši, kadar smo orientirani proti cilju, ter da postavljanje in doseganje ciljev pogostokrat delujeta kot sprožilca sreče. Strokovnjaki ob tem izpostavljajo, de je ključna predvsem pot do zastavljenih izzivov, čeprav je osrečujoče tudi njihovo doseganje oziroma preseganje.   

Tekaške skupine

Tek je individualni šport, a ga lahko treniramo skupaj z drugimi. Tekaške skupine so družabne skupnosti, ki združujejo ljudi z istim interesom, tekači pa so drug do drugega v večini primerov zelo spodbudni. Znano je, da smo ljudje srečnejši, kadar pripadamo določeni skupini, za katero so značilne tesne vezi. Tek v skupini pa vam bo dvignil tudi motivacijo.   

Samopodoba

Endorfini, boljša telesna kondicija, orientiranost proti ciljem in nova prijateljstva, ki bodo prišla s pretečenimi kilometri, vam bodo izboljšala samopodobo.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:59 09.maj 2017.

    Tek je rekreacija in ne manipuliranje in populizem z državljani kot se to dogaja v Sloveniji.