Zdravje > Življenjski stil
19 ogledov

Po tekaškem zimskem spanju

tekač Shutterstock
Bliža se Mali kraški maraton, ki velja za znanilca nove tekaške sezone. Prihaja čas za tek v naravi, na svežem zraku in soncu.

Čez dva tedna se na Krasu obeta začetek tekmovalne tekaške sezone z Malim kraškim maratonom (MKM). Tekaški trener pri Pulz Športu in pri MKM Miha Jurečič ocenjuje, da sta dva tedna kar kratko obdobje kar se tiče same priprave na maraton. Je pa po njegovih besedah vse odvisno od naše trenutne pripravljenosti. Za vse tekače začetnike, ki čez zimo niso redno tekli, bi bilo najbolje, če bi s pripravami začeli vsaj dva ali tri mesece pred samim maratonom.

Držimo se načela postopnosti 

Za vse začetnike svetuje, da se pri udeležbah na prvem maratonu sprva pripravljajo na krajše razdalje, denimo na deset kilometrov. “Pri teku velja načelo postopnosti. Najprej je potrebno odkljukati nekaj tekov na deset kilometrov, preden se odločimo za tek na daljše distance,” pravi. Tu gre namreč predvsem za privajanje naših sklepov, mišic ... na tovrstne obremenitve in distanco. “V kolikor ste se v zimskem času odločili za tekaško zimsko spanje, morate prav tako misliti na postopnost,” pravi. Seveda se po njegovi oceni lahko pripravite tudi na 21 kilometrski tek, vendar je pametno, da teh 21 kilometrov pretečemo v zmernem tempu in ne postavljamo novega osebne rekorda že na prvem resnem teku.

Kako se oblečemo

Predvsem zdaj v hladnejših mesecih se oblačimo po pravilu čebule, svetuje Jurečič. “Začnite s tankim oblačilom iz sintetičnega materiala, ki omogoča dihanje kože in prehajanje vlage v zunanje okolje. Nadaljujte z oblačilom, ki vas bo ščitilo pred vetrom in padavinami in če se leda, naj prav tako omogoča izparevanje vlage in uhajanje toplote ven iz telesa,” opisuje. Tako namreč preprečimo pregrevanje ali podhladitev telesa med vadbo. V primeru hujšega mraza, denimo pri minus pet stopinj Celzija, lahko oblečemo še srednje oblačilo, na primer flis.

“Ne pretiravamo! Večina ljudi pretirava, in se obleče pretoplo. Tako pride to pregrevanja telesa in posledično slabše zmogljivosti!” še opozarja. Ob tem še svetuje, da se izogibamo se bombažnim oblačilom saj zadržujejo vlago. Posledica je, da postanemo mokri, kar lahko pripelje do podhladitve

V mrzlem veremenu moramo po njegovem nasvetu zaščititi tudi noge, roke in glavo. “Več kot trideset odstotkov telesne toplote, se izgubi preko rok in nog. V blagih zimskih dneh priporočam, da nosite tanjše rokavice. Ker se veliko toplote izgubi tudi preko glave, je pokrivalo za glavo zelo pomembno,” pravi in dodaja, da s pokrivalom omogočimo, da telo toploto zadrži v telesu in jo porabi za ostale, vitalne predele telesa, ki aktivno sodelujejo pri teku. Za najprimernejšo obutev svetuje superge, ki imajo malce več profila na podplatu in se tako izognemo morebitnim padcem zaradi zdrsa. “Ker so dnevi krajši, se velikokrat zgodi, da tečemo v temi, zato je pomembno, da imamo naglavno lučko in kakšne odsevnike na oblačilih, da smo bolje vidni,” je zaključil.

Tokrat smo v svetovalnico povabili strokovnjake s tekaške skupine Pulz Šport, ki pomagajo pri organizaciji Malega kraškega maratona. Povprašajte jih o primernih treningih, hrani, pripravah, udeležbi na maratonu, oblačilih, obutni in tako dalje. Povezava na svetovalnico je tukaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.