Zdravje > Življenjski stil
3743 ogledov

"Področje microneedlingov v Sloveniji in EU ni dobro regulirano"

Microneedling Profimedia
"Uporabnice na forumih poročajo tudi o tem, da so jim igle ostale v koži, ker je popustilo lepilo na valjčku," opozarja dipl. kozm. Maja Ložar iz Oddelka za kozmetiko na VIST – Visoki šoli za storitve.

O vedno bolj priljubljenem microneedlingu smo spregovorili z diplomirano kozmetičarko Majo Ložar, ki je opozorila tudi na negativne stranske učinke postopka. 

Kaj je microneedling?
Microneedling oziroma iglična terapija je postopek, pri katerem s pomočjo sterilnih mikro igel prebadamo kožo. S prebadanjem ustvarimo kontrolirano mikro poškodbo kože, kar vodi k njeni hitrejši obnovi. Uporablja se lahko kot samostojna metoda ali v kombinaciji s serumi, ki jih želimo vnesti v kožo, vendar je pomembno, da so serumi sterilni in namenjeni uporabi v kombinaciji z microneedlingom.

Zakaj se ga uporablja?
Uporablja se lahko za vrsto problematik, v kozmetiki najpogosteje za zmanjšanje globine gub, izboljšanje čvrstosti kože, posvetlitev hiperpigmentacij, zmanjšanje brazgotin predvsem po aknah, pa tudi za zmanjševanje vidnosti strij.

Je pomembno, kdo ga izvaja?
Seveda. Ne glede na to, da gre za minimalno invaziven postopek, ki je dokaj varen. Sama tehnika izvedbe ni tako zahtevna, vendar je potrebno imeti precej teoretičnega znanja predvsem na področju anatomije in fiziologije kože. Zelo pomembno je dobro poznati mehanizme obnove kože.

Še bolj pomembno pa je biti zmožen pravilno oceniti stanje kože, še zlasti prepoznavati spremembe, ki bi lahko bile potencialno nevarne in bi se zaradi njih povečala nevarnost negativnih stranskih učinkov postopka. Nikakor se ne sme zgoditi, da bi tretirali kožo, na kateri ne bi prepoznali predrakavih sprememb. Torej je potrebnega dosti znanja s področja dermatologije.

Kakšne negativne posledice so možne ob nestrokovnem pristopu?
Prepogosta izvedba postopka lahko vodi v povečano razgradnjo oziroma poškodbo tkiva in premajhno izgradnjo novih komponent, posledično to pomeni poslabšanje in ne izboljšanje stanja. Zato izvedbe tretmajev na teden ali 14 dni, kot se to pogosto dogaja v praksi, odsvetujem!

Interval med enim in drugim postopkom izvedbe microneedlinga mora namreč biti dovolj dolg, da se koža lahko obnovi. V kozmetiki se vse prepogosto dogaja, da ljudje želijo doseči viden rezultat iz danes na jutri, zato izvajajo nepremišljene postopke, saj menijo, da bo na ta način rezultat viden hitreje. Pa temu ni tako.

Možni so tudi drugi zapleti, na primer bakterijska okužba kože, nastanek post-travmatskih in/ali post-inflamatornih hiperpigmentacij - pigmentacija kože zaradi poškodbe in/ali vnetja - ali nastanek brazgotin.

Kaj svetujete našim bralcem, ki si želijo poskusiti microneedling?
Naj se ne odločajo za microneedling zato, ker si to želijo poskusiti in ker je to zadnje čase v modi, kot lahko zasledimo na socialnih omrežjih, tako imenovan vampirski lifting!

Karkoli vas na obrazu ali telesu moti, vam svetujem obisk usposobljene kozmetičarke, na primer diplomirane kozmetičarke ali magistrice kozmetike, dermatologa ali estetskega kirurga, kjer vam bomo glede na vaše želje in kontraindikacije, znali priporočiti najbolj primeren postopek za dosego vaših ciljev. Za enostavnejše, neinvazivne postopke so lahko usposobljene tudi kozmetične tehnice.

Kolikokrat je treba terapijo ponoviti?
Zelo različno. Odvisno je od problematike, kako globoko v koži se nahaja, stanja posameznika in stanja njegove kože, za kako veliko področje gre, kakšno vrsto microneedlinga bomo izbrali in še kaj bi se našlo. V povprečju je treba opraviti štiri do šest tretmajev.

Veliko oseb ima kar doma svoje valjčke - ali to svetujete, odsvetujete?
Odsvetujem. Ponudb igličnih valjčkov ali drugih pripomočkov za izvedbo microneedlinga je ogromno, denimo pod iskalnim nizom "derma roller" na amazonu, dobite okoli 2.000 zadetkov, cena teh pripomočkov pa se prične že pri enem evru.

Pogosto, čeprav ne vedno, pa se dogaja, da nižja cena pomeni tudi slabšo kakovost. Uporabnice na forumih poročajo tudi o tem, da so jim igle ostale v koži, ker je popustilo lepilo na valjčku, zato so za odstranitev le-teh morale poiskati pomoč zdravnika.

Kot sem že omenila, je treba dobro poznati ozadje delovanja microneedlinga, da bi se izognili morebitnim komplikacijam. Poleg tega je microneedling metoda, pri kateri je treba uporabljati sterilni material, tako igle kot tudi morebitne serume, fiziološko raztopino in zložence, hkrati pa je treba paziti tudi na čisto delovno okolje.

Kako je z regulacijo?
Področje microneedlingov v Sloveniji, pa tudi na splošno v EU, ni dobro regulirano. Ponudniki izobraževanj oziroma usposabljanj za tovrstne storitve pogosto sami niso dovolj dobro usposobljeni, nimajo niti kozmetične ali zdravstvene izobrazbe, kar lahko vodi v pomanjkljivo izobražen kader končnih ponudnikov, salonov. Zato predlagam, da stranke, ki se odločijo za tovrstne postopke, preverijo izobrazbo in reference salona oziroma kozmetičarke, pri kateri bodo storitev opravile.

anja.scuka@zurnal24.si