Zdravje > Življenjski stil
6 ogledov

Pomanjkanje časa ni več izgovor

tek Shutterstock
V ZDA opažajo vse več hitrih tekačev, ki se dnevno gibajo le nekaj minut, a naredijo kljub temu veliko za svoje zdravje.

Na ameriških ulicah je zaznati nov fenomen. Vedno več je rekreativcev, ki tečejo zelo hitro na kratke proge, je pisal Wall Street Journal. Z modernim načinom življenja imajo namreč vse manj časa za dolge aktivnosti, zato je postal zelo moderen način rekreacije tek na eno miljo, ki je dolga okoli kilometra in 600 metrov. 

Lahko tečete v intervalih

Gre za kratek a hiter tek pri maksimalni hitrosti, ki je vse bolj priljubljen tudi med maratonci, otroci, mladostniki in na sploh med rekreativci, ki nimajo več časa za tek na dolge proge. Takšen trening vzame le okoli deset minut, zato si lahko zanj res vzame skoraj vsakdo čas.

K popularnosti takšnega načina vadbe je najverjetneje pripomogla tudi nedavna raziskava ameriške fakultete za kardiologijo, ki je objavila, da imajo takšni treningi prav takšne učinke na daljšo življenjsko dobo kot tek na dolge proge. Seveda ob redni vadbi. Za vse tiste, ki ne zmorejo takoj hitrega teka v dolžini 1,6 kilometra, strokovnjaki svetujejo, da tečejo hitro v intervalih, vmes pa hodijo ali opravljajo kakšno drugo manj intenzivno aktivnost.  

Še več prispevkov o gibanju in treningih lahko preberete v naši rubriki Zdravje.

Komentarjev 1
  • Lavdan 10:04 02.november 2014.

    Skok z desetih metrov bi vzel samo sekundo časa.