Zdravje > Življenjski stil
839 ogledov

Pomembno odkritje o multivitaminih

zdravila, vitamini Shutterstock
Kognitivno staranje je glavna zdravstvena skrb starejših odraslih in ta študija kaže, da morda obstaja preprost in poceni način, kako starejšim odraslim pomagati upočasniti upadanje spomina.

Rezultati nove študije kažejo, da lahko multivitaminski dodatki pomagajo upočasniti  pozabljivost, ki pogosto spremlja staranje. V raziskavi, katere izsledke so objavili v strokovni reviji v The American Journal of Clinical Nutrition, je sodelovalo 3.500 starejših udeležencev za obdobje treh let.

Učinki, opaženi v študiji, so "zelo, zelo spodbudni," je dejal soavtor študije Adam Brickman, profesor nevropsihologije na Univerzi Columbia. "Kognitivne spremembe in izguba spomina so namreč glavna skrb za zdravje starejših odraslih," je dejal. "Nimamo veliko strategij za ublažitev sprememb, ki prihajajo s staranjem. Zato je spodbudno, da lahko prehransko dopolnilo pomaga pri reševanju ene od glavnih zdravstvenih težav pri starejših odraslih," je povedal profesor. 

"Kognitivno staranje je glavna zdravstvena skrb starejših odraslih in ta študija kaže, da morda obstaja preprost in poceni način, kako starejšim odraslim pomagati upočasniti upadanje spomina," je še dodal.

Raziskovalci so uporabili spletni test za ovrednotenje spomina udeležencev na začetku študije, po enem letu in po treh letih. V primerjavi s skupino, ki je prejemala placebo, so bili moški in ženske, ki so dnevno jemali multivitamine, bistveno boljši pri testu spomina, ki je ocenjeval sposobnost osebe, da takoj po branju seznama besed ponovi, je ugotovila študija.

Raziskovalci sicer  še ne vedo, katera sestavina v multivitaminih, ki vključujejo A, C, vitamine B in cink, bi lahko vplivala na spomin. 

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.