Zdravje > Življenjski stil
2429 ogledov

Poškodbe zaradi sporočil in družbenih omrežij

SMS sporočila Shutterstock
Pošiljanje sporočil prek pametnih telefonov, všečkanje na družbenih omrežjih ali igranje igric je lahko bolj škodljivo, kot bi si mislili.

Stalno pritiskanje na zaslon telefona in tablice lahko povzroči, da majhne kosti, vezi in tetive, ki sestavljajo naše prste, utrpijo poškodbe.

Raziskovalci s Klinike Mayo v ameriški zvezni državi Minnesota izpostavljajo, da je gibanje prstov, ko pišemo sporočila na zaslonu na dotik, nenaravno, zaradi česar se lahko pri uporabnikih teh naprav pojavijo spremembe v kostni strukturi.

Vnetje roke

Najpogostejše prihaja do poškodb ekstenzorske tetive v roki, ki se vname zaradi prekomerne obremenitve. Po mnenju zdravnikov je najboljši način, da bi se izognili tej poškodbi, ki je lahko tudi trajna, delanje daljših odmorov med uporabo telefona, raztezanje prstov in predvsem zavedanje, da se tovrstne težave lahko pojavijo.

Med raziskavo so ugotovili, da so pacienti najpogosteje izpostavljali bolečine v palcu.

"Namen tega poročila je, da zdravniki hitreje opazijo nenormalno gibanje prstov, da ga lahko čim prej zdravijo in s tem omilijo bolečino," so zapisali avtorji raziskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.