Zdravje > Življenjski stil
52 ogledov

Pozor na mokra oblačila

zivljenje 24.01.13. otrok, zima, sneg, smreka, foto: shutterstock Shutterstock
Gibanje otrok na prostem je v zimskem času pomembno in se mu ne smemo izogibati. Kljub temu moramo biti previdni, saj lahko pride do podhladitve tudi pri temperaturah nad štirimi stopinjami Celzija.

“Že pri temperaturah nad lediščem lahko ob močnem vetru ob neprimernih oblačilih nastanejo podhladitev in ozebline,” opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Zelo nevarna so lahko denimo mokra oblačila. Po njihovih izkušnjah pride najpogosteje do podhladitve pri nizkih okoljskih temperaturah, lahko pa tudi pri temperaturah nad štirimi stopnjami Celzija, če je oseba mokra, prepotena ali v mrzli vodi.

Kdaj so temperature prenizke?

“Temperatura, pri katerem bi bilo potrebno omejiti gibanje na prostem, ni določena. Ustrezno obnašanje omogoča zdravo gibanje na prostem tudi v mrzlih zimskih dneh,” pravijo na NIJZ. Dodajajo, da sta gibanje na prostem in športna aktivnost vedno zelo pomembni, saj sta osnovi zdravega in kakovostnega življenje.

“Ob nižjih zunanjih temperaturah je potrebno prilagoditi obnašanje in najbolj izpostavljene dele telesa posebej zaščititi. Prilagoditve otroka na gibanje v mrazu se nekoliko razlikujejo od odraslega, kar moramo upoštevati tudi ob zaščiti,” opozarjajo. Otroci, predvsem dojenčki, izgubljajo toploto hitreje in lažje kot odrasli, ob tem pa je samo z drgetom ne morejo proizvesti dovolj.

Ob nizkih temperaturah lahko otroke dodatno ogroža veter: “Z naraščanjem hitrosti vetra se pospeši tudi odvzemanje toplote našemu telesu. Ob vetrovnem vremenu se možnosti za zdravstvene težave, povezane z vremenom, močno zvišajo tudi v primeru, ko temperature niso ravno nizke.”

Volna in polipropilen toplejša od bombaža ...

Otroke je treba po njihovih besedah ob sprehodu v mrazu obleči v topla oblačila, sestavljena iz več plasti lažjih oblačil, saj le te učinkoviteje ohranjajo telesno temperaturo. “Nosijo naj kapo, šal, rokavice, ki se na koncu tesno prilegajo zapestjem, in vodo-odporno obutev. Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov kot je polipropilen so toplejša od bombaža,” pravijo.

Vrhnja oblačila naj bodo tesno tkana in naj ne prepuščajo vetra. “Oblačila morajo biti suha, saj vlažna oblačila hitro odvajajo toploto in s tem telo ohlajajo. Tudi potenje hitro odvaja telesno toploto, zato moramo biti tudi pozorni, da otroci ob gibanju na prostem niso preveč oblečeni in jim ni prevroče,” še opozarjajo. Če se otroci zunaj intenzivno gibajo, odstranimo plast oblačila.

“Pazimo, da otroci na mrazu ne mirujejo. Bodite pozorni na mrazenje. Če opazite, da otroka mrazi ali se celo trese, pojdite v topel prostor. Mrazenje je pomemben znak, da telo izgublja toploto hitreje, kot jo proizvaja,” opozarjajo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.